Vlada: Okrenut postupak za ukidanje viza za građane Hrvatske i BiH

HRVATSKA je Vlada na današnjoj zatvorenoj sjednici pokrenula postupak za sklapanje sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o uzajamnom ukidanju viza, priopćio je vladin Ured za odnose s javnošću.

Državljani jedne ugovorne stranke, nositelji valjanih putnih ili drugih isprava mogli bi slobodno ući i boraviti bez vize na državnom području druge ugovorne stranke najdulje 90 dana unutar razdoblja od šest mjeseci počevši od prvog ulaska, pod uvjetom da za to vrijeme ne obavljaju nikakvu komercijalnu ili profesionalnu djelatnost.

Vlada je odobrila Uredu za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima milijun i 800 tisuća kuna iz tekuće zalihe za odvjetničke usluge obrane generala Tihomira Blaškića i financiranje dijela troškova optuženika pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu i njihovih obitelji.

Vlada je donijela Rješenje o odobrenju sredstava iz tekuće proračunske zalihe Ministarstvu obrane za financiranje nastavka sudjelovanja pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnoj misiji u Afganistanu, u iznosu od 17.735.000 kuna.

Vlada je pokrenula postupak za izmjene i dopune Ugovora o slobodnoj trgovini između Republike Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije radi prilagodbe Ugovora s promjenama koje su nastale u Srbiji i Crnoj Gori i veće liberalizacije trgovine između dviju zemalja, sukladno interesu hrvatskih gospodarstvenika.

Vlada je informirana o provedbi obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Republike Hrvatske i Europskih zajednica i njihovih država članica.

Putem Ministarstva financija nizozemskoj postrojbi SFOR-a isplatit će se iz tekuće zalihe državnog proračuna iznos od 293.336 kuna radi naknade štete koju je u prometnoj nezgodi prouzročio hrvatski državljanin 1996. godine. Taj se iznos isplaćuje na temelju Sporazuma između Republike Hrvatske i Organizacije Sjevernoatlantskog pakta o statusu NATO-a i njegova osoblja (SOFA), potpisanog u Daytonu 21. studenoga 1995., i Tehničkog sporazuma o potraživanjima između Vlade Republike Hrvatske i Organizacije Sjevernoatlantskog pakta i njemu pripadajućeg Aneksa.

Pokrenut je i postupak za sklapanje Sporazuma između Republike Hrvatske i Kraljevine Belgije o dopuštanju obavljanja dohodovne djelatnosti članovima obitelji diplomatskog i konzularnog osoblja.

Prihvaćeno je Izvješće o vođenim pregovorima za sklapanje Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Islamske Republike Iran o međusobnoj pomoći i suradnji u carinskim pitanjima.

Prihvaćen je Memorandum o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Europskog instituta za pravnu suradnju (EULEC).

Prihvaćen je i tekst Memoranduma o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Kneževine Monako o aktivnostima razminiranja u zaštićenim područjima.

Pročitajte više