Vlada poručila Ustavnom sudu: Harač nam treba da bi mogli isplatiti plaće i mirovine!

VLADA Jadranke Kosor održala je danas telefonsku sjednicu s koje je Ustavnom sudu poslano očitovanje o Prijedlogu za pokretanje postupka ocjene ustavnosti zakona o kriznom porezu, kojeg je podnio Stjepan Mesić, ali i veći broj udruga i građana Hrvatske.

Podsjećamo, Mesić je potpisao Vladin Zakon o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke, koji je objavljen u Narodnim novinama broj 94/2009, ali odmah je najavio da će zatražiti od Ustavnog suda mišljenje je li donošenje takvog "harača" u skladu s Ustavom. Da za pokretanje postupka o ocjeni ustavnosti zakona postoji debela podloga postalo je jasno nakon što su otkrivene rupe u zakonu zbog kojih harač ne bi moralo plaćati oko 100.000 Hrvata u samostalnim djelatnostima (odvjetnici, javni bilježnici, privatni liječnici, stomatolozi...), kao ni menadžeri kojima su u ugovorima plaće navedene u neto iznosima! Vlada je rupe u zakonu "pokrila" kasnijim zakrpama, ali to nije umanjilo bijes građana.

U svom očitovanju Vlada je Ustavnom sudu poručila da su prijedlozi za ocjenu ustavnosti zakona neosnovani! Prema njihovom tumačenju, trenutna makroekonomska kretanja u Hrvatskoj bila su povod za donošenje zakona o haraču jer se bez njega ne bi mogle redovito ispunjavati obveze koje su planirane državnim proračunom - redovite isplate mirovine, plaća i socijalnih davanja!

"Kako bi se izbjeglo smanjivanje mirovina i davanja namijenjenih socijalno osjetljivim skupinama stanovništva te daljnje smanjivanje plaća zaposlenih u državnom sektoru, te kako se teret krize ne bi prenio samo na ove skupine društva, Zakonom je uveden poseban porez na plaće, mirovine i druge primitke, pri čemu se  osobito štiti interes i vodi računa o najsiromašnijoj i socijalno osjetljivoj skupini društva, koja najteže podnosi teret gospodarske krize", priopćeno je iz Vlade koja svoje razloge za uvođenje harača očito temelji samo na načelu solidarnosti, odnosno na svojoj nesposobnosti da osigura potrebna sredstva bez posezanja u novčanik hrvatskih građana.

Pročitajte više