Vlada sprema zakon o međunarodnim restriktivnim mjerama

HRVATSKA Vlada predložit će Saboru da donese zakon, koji bi uredio primjenu i provedbu međunarodnih restriktivnih mjera koje Hrvatska, u skladu s međunarodnim pravom, provodi protiv drugih država, međunarodnih organizacija, teritorijalnih entiteta, pokreta ili fizičkih i pravnih subjekata.

Međunarodne restriktivne mjere uključivale bi prekid diplomatskih odnosa, potpuni ili djelomični prekid gospodarskih odnosa i komunikacija, kao i druge mjere u skladu s međunarodnim pravom.

O njihovu uvođenju i ukidanju, vrsti i načinu provedbe, odlučivala bi Vlada koja bi, radi predlaganja i praćenja provedbe tih mjera, osnovala stalnu međuresorsku skupinu.

Zbirku podataka o fizičkim i pravnim subjektima protiv kojih su uvedene restriktivne mjere vodilo bi Ministarstvo vanjskih poslova.

Kod fizičke osobe u zbirku bi se, uz opće podatke o osobi, bilježili i podaci o sredstvima i imovini koju posjeduje u Hrvatskoj.

U Banskim dvorima navode da je prijedlog zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama prošao Vladine koordinacije, odnosno da je spreman da se nađe i pred samom Vladom.

Pročitajte više