Vlada usvojila odgovore na upitnik Europske komisije

HRVATSKA Vlada usvojila je na svojoj sjednici u četvrtak odgovore na upitnike Europske komisije, koje će premijer Ivica Račan sljedeći četvrtak u Bruxellesu predati predsjedniku Europske komisije Romanu Prodiju.

Vlada je odgovore na kojima su radila sva tijela državne uprave usvojila jednoglasno i bez rasprave. Pripremljeni odgovori daju vrlo sadržajni, detaljni i stručni pregled svih aspekata rada i života u Hrvatskoj, njezinih državnih struktura, temeljnih razvojnih politika i razine sadašnje usklađenosti sa standardima i kriterijima EU. Na temelju tih odgovora, ali i iz drugih izvora, Europska komisija dat će ocjenu o hrvatskoj kandidaturi za članstvo u EU što se očekuje do travnja 2004. godine. U engleskoj verziji tekst odgovora na upitnik ima preko 3000 stranica i 4000 stranica priloga.

Ministar za europske integracije Neven Mimica je rekao da odgovori na upitnik nude "realnu sliku Hrvatske, bez uljepšavanja i friziranja".

Premijer Račan je istaknuo da je ova faza posla na putu prema EU-u "dobro obavljena, ali nas, vjerujemo, vrlo brzo čeka vrlo teška i ključna faza nakon što Hrvatska postane i kandidat za EU".

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi osobno je predao 10. srpnja ove godine premijeru Račanu upitnik s 4560 pitanja, na koja je trebalo odgovoriti do 15. listopada.

Upitnik se sastoji od tri osnovna poglavlja: politički kriteriji; ekonomski kriteriji te sposobnost preuzimanja obveza iz članstva koji sadrži ukupno 29 poglavlja pravne stečevine Europske unije (acquis communautaire).

Ministarstvo za europske integracije počelo je, daleko prije nego što je upitnik stigao, još u veljači analizirati upitnike koje su dobile druge zemlje kandidati. Tijela državne uprave počela su svoj dio posla već 14. srpnja, a svi odgovori dostavljeni su do 22. kolovoza.

Nakon toga uslijedila je druga faza u pripremi odgovora: međusobno usklađivanje i redaktura i sagledavanje cjeline odgovora.

Redakturu pripremljenih odgovora obavila je Redakcijska skupina koju su činili ministar za europske integracije Neven Mimica, zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović, zamjenik ministra rada i socijalne skrbi Bože Žaja, predstojnik Ureda za zakonodavstvo Boris Šprem i zamjenik guvernera Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

U izradi odgovora na upitnik sudjelovalo je oko 350 stručnjaka, što iz tijela državne uprave, što vanjskih suradnika. Istodobno su odgovori prevođeni na engleski jezik u čemu je sudjelovalo 162 ljudi.

Zbog nekih razlika u primjeni određenih statističkih metoda i praćenja podataka, zbog analiza koje tek trebaju biti napravljene i zbog nedostatnog broja stručnih ljudi, na neka pitanja nije bilo moguće odgovoriti, odnosno odgovor je morao biti negativan, budući da se upit odnosio na postojanje ili nepostajanje primjene specifičnih metoda. Takvih, negativnih odgovora, ima nešto preko pet posto ukupnog broja odgovorenih pitanja.

Vlada je odlučila da će, nakon što premijer Račan preda odgovore Europskoj komisiji, objaviti odgovore na internet stranicama Ministarstva za europske integracije. Premijer Račan je rekao da je vlada spremna izići pred Hrvatski sabor sa širom informacijom o obavljenom poslu ako to od nje bude zatraženo.

Pročitajte više