VLAHUŠIĆ OBIŠAO GRADILIŠTE U SKLOPU KBC-A ZAGREB

Ministar zdravstva Andro Vlahušić obišao je danas gradilište u sklopu Kliničkog bolničkog centra (KBC) Zagreb na kojem je počela izgradnja novih zgrada poliklinike i dnevne bolnice, središnjeg operacijskog bloka te hotela i garaže.

Radovi na izgradnji istočnog krila KBC-a, za smještaj klinika koje će se preseliti sa Šalate, tek trebaju započeti.

Vlahušić je izjavio da se došao uvjeriti kako teku radovi na projektu "novog Rebra" u koji će Vlada uložiti 550 milijuna kuna.

"Radovi, koji traju 23 dana, napreduju dobro, a ono što se može vidjeti pokazuje da Vlada ne gradi nikakva 'Potemkinova sela' koja se ne mogu ostvariti", rekao je Vlahušić novinarima.

Komentirajući izjavu potpredsjednika HDZ-a Andrije Hebranga, s početka izborne kampanje, da bi dogradnju KBC-a trebalo obustaviti jer je to politički projekt, Vlahušić je napomenuo da svaka Vlada može zaustaviti radove, ali uz velike troškove.

To bi značilo plaćanje troškova izvođačima, projektantima i bankama koje su dale zajam za dogradnju bolnice. "Dobiveni kredit nije moguće prenamijeniti, jer su ga za tu namjenu odobrile tri poslovne banke prema vlastitoj poslovnoj procjeni".

Ravnatelj KBC-a Zagreb Josip Paladino istaknuo je da su u tijeku pripremni radovi na zemljištu, koji prethode izgradnji, a u nekim su dijelovima ispred građevnog plana.

Ako se tako nastavi, novo će Rebro biti gotovo za Uskrs 2006. godine, rekao je Paladino.

Ministar Vlahušić također je razgledao novu zgradu gdje će biti smješten gama nož - radiološki stroj koji se primjenjuje kod metastaza na glavi, umjesto klasičnih kirurških operacija.

Njegovu izgradnju i opremanje u iznosu od 4,5 milijuna eura financira sama bolnica, a prve pacijente trebao bi primiti 15. siječnja.

Budući da je riječ o jednodnevnoj polikliničkoj proceduri, godišnje bi trebalo biti obrađeno 350 pacijenata.

Pročitajte više