Voditelj Misije OESS-a i predsjednica HNS-a posjetili Lovču, mjesto bez struje

POTPREDSJEDNICA Hrvatskog sabora i predsjednica HNS-a Vesna Pusić i voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj Peter Semneby posjetili su danas mjesto Lovču u općini Donji Kukuruzari na obroncima Zrinske gore, udaljeno 15-ak kilometara od Hrvatske Kostajnice, te su s mještanima razgovarali o uvjetima života 30-ak stanovnika i obnovi u Domovinskom ratu oštećene niskonaponske električne mreže.

Stanovnici Lovče požalili su se voditelju Misije OESS-a i Vesni Pusić, s kojima je u posjetu došla i HNS-ova saborska zastupnica Alenka Košiša Čičin-Šain, da u njihovu mjestu ni devet godina od akcije "Oluje" nije obnovljena niskonaponska električna mreža i da mjesto nema struju koja je glavni preduvjet za normalan život stanovnika, koji uglavnom žive od poljoprivrede.

Vijećnik tamošnjeg Općinskog vijeća Jovo Dabić rekao je kako je netočna tvrdnja u izvješću OESS-a da nitko nije tražio obnovu niskonaponske električne mreže. Dabić tvrdi da je pisani zahtjev dostavljen Općini Donji Kukuruzari, ali do sada od nje nije dobiven nikakav odgovor.

Semneby je rekao da je OESS takav podatak o Lovči dobio od HEP-a, te dodao da se obilaskom mjesta i u razgovoru s mještanima uvjerio u nužnost obnove elektromreže. Na pitanje novinara tko je kriv što Lovča još nema struju, Semneby je odgovorio kako je očito da je "netko kriv čim mjesto nema struju devet godina".

Vesna Pusić je najavila da će vijećnici HNS-a u Općinskom vijeću općine Donji Kukuruzari te zastupnici HNS-a u Saboru potaknuti pitanje obnove elektromreže, ne samo u Lovči, nego i u ostalim naseljima na Banovini koja još nemaju struju, niti osnovne uvjete za normalan život.

U Komogovini u općini Donji Kukuruzari danas je održana osnivačka skupština HNS-a kojoj su bile nazočne predsjednica HNS-a Vesna Pusić i saborska zastupnica te stranke Alenka Košiša Čičin-Šain. Za predsjednika ogranka, koji ima 40-ak članova, izabran je Miloš Šestić. Predsjednica stranke najavila je pobjedu HNS-a na lokalnim izborima u općini Donji Kukuruzari, u kojoj vlast ima HDZ, odnosno predstavnici Hrvata iz bosanske Posavine doseljenih na to područje.

Pročitajte više