Vrhovni sud o žalbama na oslobađajuće presude tzv. zločinačkoj organizaciji

VRHOVNI sud završio je danas razmatranje žalbi na osuđujući dio nepravomoćne presude tzv. zločinačkoj organizaciji i počeo raspravu o dijelu presude kojom su navodni zagrebački mafijaši oslobođeni krivnje za iznude i pokušaj ubojstva.

Rasprava je počela čitanjem dvaju pisama koje je zaštićeni svjedok Zoran Miletić u travnju i svibnju ove godine uputio obitelji osuđenog Davora Zečevića, glavnom državnom odvjetniku i sucu Ratku Šćekiću, a u kojima navodi da je Zečević pogrešno osuđen za udruživanje zbog preprodaje droge, odnosno da je njegov (Miletićev) iskaz na sudu krivo protumačen.

Miletić u pismima, koja su priložena dokaznom materijalu, tvrdi da Zečević, po njegovim saznanjima, nije bio upleten u preprodaju droge koju su na zagrebačkom području organizirali osuđeni Rajko i Velibor Momčilović.

Stoga traži da ga se ponovno pozove na sud kako bi ispravio krajnju nepravdu nanesenu Zečeviću, koji je zbog preprodaje droge osuđen na zatvorsku kaznu.

Rasprava je nastavljena čitanjem žalbe Rajka Momčilovića na presudu da je u prosincu 1994. od Igora Trstenjaka prijetnjama i silom pokušao iznuditi 130 tisuća njemačkih maraka iako mu je Trstenjak dugovao upola manji iznos na ime pozajmica koje je od njega više puta uzimao.

Momčilović se brani da nije izudarao Trstenjaka ni prijetio njegovoj obitelji, kao i da za utjerivanje duga i prijetnju nije angažirao svjedoka pokajnika Tomislava Marinca i Damira Džebu, koji je prije nekoliko godina ubijen u mafijaškom obračunu.

Tužiteljstvo pak tvrdi da je nepobitno dokazan pokušaj iznude, ali se žali da je osam mjeseci zatvora, koliko je Momčilović dobio zbog ovog kaznenog djela, preblaga kazna, te traži veće sankcije.

Pročitana je i žalba tužiteljstva kojom traže poništavanje presude u dijelu koji Nikicu Jelavića, kojega navode kao šefa tzv. zločinačke organizacije, oslobađa krivnje za pokušaj ubojstva Vjeke Sliška 1995. u zagrebačkoj Maksimirskoj ulici.

Tužitelji tvrde da iz iskaza svjedoka i drugih dokaza proizlazi da je Jelavić, pucajući iz strojnice, pokušao ubiti Sliška, navodnog pripadnika suparničkog mafijaškog klana, i njegova tjelesnog čuvara Juraja Dodića.

Razmatranje žalbi na oslobađajući dio presude nastavlja se sutra.

Pročitajte više