Vukovar: Nastavljeno suđenje za ratni zločin

ISKAZOM optuženika danas je na Županijskom sudu u Vukovaru pod predsjedanjem suca Ante Zeljka nastavljena glavna rasprava u postupku protiv osmorice Srba optuženih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Od osmorice optuženika suđenju su nazočni prvooptuženi Jovan Ćurčić, Miloš Držajić i Dušan Mišić koji su u pritvoru okružnog zatvora u Osijeku, Dragan Savić (Bogdanov) i Željko Savić koji se brane sa slobode, a Jovica Vučenović, Dragan Savić (Čedin) i Mladen Maksimović, su u bijegu.

Optuženi su da su od 1. kolovoza do 13. rujna 1991. kao pripadnici "Milicije" tzv. SAO krajine i "Teritorijalne obrane Borova" zapovijedali da se u podrumu kuće prognanika Pavla Čikanovića, tada pretvorene u "stanicu milicije", i u Vatrogasnom domu u Borovu nedaleko od Vukovara, ubijaju i muče civili ili su to sami činili.

Svi optuženici nazočni današnjoj glavnoj raspravi izjavili su kao i tijekom istrage da se ne osjećaju krivima.

Sudsko je vijeće odbilo prijedloge branitelja optuženika Petra Miletića, Nediljka Rešetara i Marka Babića da se ponovno pozovu neki svjedoci da bi se obavilo suočenje s optuženicima jer, kako je rečeno, činjenice koje bi tim prijedlozima trebalo utvrditi već su utvrđene.

Zamjenik županijskoga državnog odvjetnika Vlatko Miljković zatražio je odgodu glavne rasprave zbog mogućih promjena optužnice.

Optužnica je podignuta u rujnu 2003., a suđenje je počelo u siječnju ove godine.

Glavna se rasprava nastavlja 29. lipnja.

Pročitajte više