Vukući "okove kredita" za sobom studenti poručili: Znanje nije roba, ne odustajemo!

U 11 SATI je na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu započeo prosvjed studenata koji od Ministarstva obrazovanja traže da im osigura besplatno školovanje. Studenti su se na novi prosvjed odlučili upravo na dan izborne šutnje, kako se cijeli prosvjed ne bi mogao ispolitizirati.

Studenti su "društvu znanja" napravili osmrtnice u kojima stoji da ga je Vlada svojim ignoriranjem odlučila pokopati. Dosad ponuđene modele plaćanja školarina studenti su odbili jer ih nisu smatrali zadovoljavajućima. 

Na prepunom Trgu studenti su nosili transparente poput "Znanje nije roba" i "Ostvarite svoja obećanja - ostvarite društvo znanja", a izveli su i performance "Zamrzavanje" - zastali su sa podignutom rukom i olovkom u njoj i ostali nakratko u tom "zamrznutom" položaju.

Oplakivanje visokog školstva

Jučer su studenti Filozofskog fakulteta napravili umjetnički performans i postavili odar za oplakivanje visokog školstva, na kojem su ostavili upaljene svijeće. Sve je popraćeno i glazbom.

Najave prosvjeda ministra Dragana Primorca nisu nimalo zabrinule te je jučer studentima poručio: "Neka marširaju, to je njihovo demokratsko pravo. Isto tako treba reći kako svatko ima pravo na svoj zahtjev, ali takav zahtjev treba biti jasno formuliran".

I.M.
Foto: Borna Čavrag; Sandra Šimunović, Biljana Gaurina, Vjekoslav Skledar /Cropix

Pročitajte više