W. Times: Bush će napasti Irak za nekoliko tjedana

AMERIČKI predsjednik George W. Bush odlučio je povesti rat protiv Iraka u roku od nekoliko tjedana, a ne mjeseci, ukoliko se ne razoruža, piše list The Washington Times pozivajući se na američke dužnosnike.

Posljednji put, kad je Bush nekome određivao rokove u ´tjednima, a ne u mjesecima´, bilo je 12. rujna kad je poticao Vijeće sigurnosti da donese rezoluciju o Iraku. Vijeće je donijelo rezoluciju za nešto manje od dva mjeseca, koliko Bijela kuća ovoga puta nije spremna čekati, piše list.

Ovoga puta predsjednik Bush spreman je suzdržati se od rata najviše mjesec dana, piše The Washington Times.

Iako je ranije odbijao davati rokove, Bush je promijenio mišljenje što se podudara s planovima Pentagona koji se usredotočuju na veljaču kao optimalan mjesec za početak rata, piše list.

List navodi da je Pentagon postigao provizoran sporazum s Turskom o zračnim bazama i kopnenoj vojsci što omogućuje otvaranje važne sjeverne bojišnice prema Iraku.

Irak ocjenjuje Bushov govor kao "holivudsku strku"

Vodeći irački list je osudio obraćanje naciji američkog predsjednika Georgea W. Busha kao ´holivudsku strku´.

´Govor je bio čista besmislica puna galame i holivudske strke´, piše u četvrtak list ´al Tavra´.

´Pun je optužbi, ali bez konkretnih dokaza´, dodaje list.

U svom godišnjem obraćanju naciji u utorak Bush je obećao da će SAD iznijeti nove dokaze o iračkom naoružanju te se obvezao da će iskorisiti punu snagu američke vojske za razoružavanje iračkog predsjednika Sadama Huseina ako to bude potrebno.



 

Pročitajte više