"WATTEAU I GALANTNA SVEČANOST" U MUZEJU U VALENCIENNESU

Muzej umjetnosti u Valenciennesu (na sjeveru Francuske), rodnom gradu Watteaua, prvi put posvjećuje izložbu tom slikaru životnog užitka, s temom "galantne svečanosti", koju je uveo u povijest slikarstva.

Na izložbi, koja je dio manifestacija vezanih uz godinu Lillea kao europske prijestolnice kulture 2004., do 14. lipnja može se vidjeti 85 slika i crteža: dvadeset Jean-Antoinea Watteaua (1684.-1721.), ali i djela njegovih flamanskih učitelja - Bruegela, Rubensa - kao i njegovih sljedbenika.

O Watteauu se ne zna puno: jedan je od najtajanstvenijih francuskih slikara. Sin krovopokrivača koji je s osamnaest godina otišao u svijet bez novca kako bi okušao sreću u Parizu, godine 1717. primljen je u Kraljevsku slikarsku akademiju s prvom slikom okarakteriziranom kao "galantna svečanost" jer nije odgovarala nijednom postojećem žanru.

Nekoliko slika izloženih u Valenciennesu svjedoči o njegovoj želji da prikaže život na zabavniji način: "Začarani otok", "Koncert u prirodi" i "Savršeni sklad".

Watteau prikazuje ljubavne osjećaje. Zajedno s Marivauxom odredio je "francuski duh" i "francuski ukus", spoj otmjenosti i profinjenosti.

Watteauov je žanr nadahnuo Gainsborougha, Goyu, pa i Edouarda Maneta čiji je "Doručak na travi" nastavak njegovih "galantnih svečanosti".

Iscrpljen od tuberkuloze, Watteau umire u 37. godini, ostavivši iza sebe stotinjak slika i oko 700 crteža.

(Hina) xvrad ybnš

Pročitajte više