Za ulazak u EU dvije trećine, a za NATO polovica građana

PRIKLJUČENJE Hrvatske Europskoj uniji podupiru gotovo dvije trećine hrvatskih građana, a ulazak u NATO nešto više od polovice, pokazuje najnovije istraživanje javnog mnijenja objavljeno u četvrtak.

Za članstvo Hrvatske u EU-u izjasnilo se 73.6 posto, a za priključenje NATO-u 53.3 posto građana, rezultati su ankete što ju je u lipnju proveo Centar za istraživanje tržišta Gfk.

Stajališta građana prema integracijama razmjerno su konstantni, uz blagi porast onih koji su protiv i blagi pad broja građana koji su za ulazak u EU, izjavila je Gordana Vučinić-Palašek iz Gfk-a na konferenciji za novinare u Ministarstvu europskih integracija.

Po njezinim riječima, razlog tomu je realnija mogućnost ulaska Hrvatske u EU, pri čemu raste protivljenje, a smanjuje podrška integracijama, što je uobičajeno i u drugim zemljama.

Dok se ulasku i u NATO i u EU protivi sedam posto građana, uglavnom stariji i slabo obrazovani, članstvo u tim integracijama najviše podupiru ljudi mlađe i srednje dobi, srednjeg i višeg obrazovanja i s prosječnim i višim prihodima.

Općenito velikom napretku Hrvatske u EU nada se oko 75 posto građana, a nešto više od polovice boji se djelomičnog gubitka samostalnosti, pokazuju rezultati sedme po redu redovne šestomjesečne ankete, koja se provodi od srpnja 2000. godine.

Ministar za europske integracije Neven Mimica izvijestio je novinare da odgovaranje na upitnik Europske komisije teče dobro, kako u pogledu rokova tako i kvalitete odgovora.

Procijenio je da će odgovori ministarstava i tijela državne uprave biti spremni do 25. rujna, kada bi ih trebala verificirati Vlada.

Anketa o stajalištima hrvatskih građana o EU i NATO-u pokazala je, među ostalim, da su gotovo svi čuli za EU (98 posto) i za NATO (91 posto), no polovica ih ocjenjuje da nema dovoljno pravih informacija o EU.

Za najveći dio građana osnovni je izvor informacija televizija (preko 90 posto), dnevne novine (do 75 posto), slijede radio i razgovor s prijateljima, časopisi i tjedne novine, a svaki deset informira se preko Interneta.

Zainteresirane građane najviše zanimaju informacije o utjecaju integracija na gospodarstvo, životni standard i uvjeti za pristupanje EU-u i NATO-u, rečeno je na konferenciji.



(Hina) bcav rb

Pročitajte više