Za vještačenje zločinca Ašnera Austrijanci odlučili unajmiti švicarskog stručnjaka

NORBERT JENNY, glasnogovornik suda u Klagenfurtu, za austrijski list Kleine Zeitung je rekao kako austrijsko pravosuđe za vještačenje 95-godišnjeg optuženika za ratne zločine, Milivoja Ašnera, planira angažirati jednog uglednog švicarskog stručnjaka.

Prema njegovim riječima, direktor pravosudnog odjela Sveučilišne psihijatrijske klinike u Baselu i član švicarskog povjerenstva za procjenu opasnosti kriminalaca, Marc Graf, biti će angažiran idućeg tjedna. Na taj se potez Austrija, naveo je Jenny, odlučila kako je se ne bi "optuživalo za spletkarenje".

Grafov zadatak će biti provesti ponovnu procjenu sposobnosti Milivoja Ašnera za izručenje Hrvatskoj te za suđenje za ratne zločine počinjene u Drugom svjetskom ratu.

"Za guvernera Koruške, Joerga Haidera, on je stanovnik Klagenfurta, koji u miru živi sa sugrađanima. Za Centar Simon Wiesenthal, on je najtraženiji i jedan od najgorih nacističkih zločinaca svih vremena", piše Kleine Zeitung.

Upravo je Centar Simon Wiesenthal, potkraj lipnja, optužio Austriju da štiti Ašnera te je, nakon što su u četiri vještačenja Austrijanci zaključili da je Ašner prestar i prebolestan za izručenje, zatražio da vještačenje provedu međunarodni stručnjaci.

O Ašnerovom "teškom zdravstvenom stanju" tijekom Europskog nogometnog prvenstva, svjedočile su fotografije objavljene u britanskom The Sunu - Ašner je u miru ispijao kavicu i družio se s navijačima.

Podsjetimo, za Ašnerom je raspisana Interpolova tjeralica u kojoj stoji kako je Ašner u Požegi, u razdoblju od 1941. do 1942. godine, počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

I.M.
Foto: The Sun / MUP

Pročitajte više