zagreb: 17. eurokaz otvoren australskom predstavom "acrobat"

Predstavom "Acrobat" istoimene australske skupine otvoren je večeras u Boćarskome domu u Zagrebu 17. međunarodni festival novog kazališta Eurokaz. L

Australska grupa "Acrobat" osnovana je 1996. kao antikomercijalna skupina koja tradicionalne cirkuske vještine kombinira s iskrenošću, nekonvencionalnošću i autoironijom.

Vrsta punk-cirkusa vrlo je brzo zauzela mjesto najsnažnijeg antipoda konvencionalnom suvremenom svjetskom cirkusu, a status svjetske atrakcije stekla je 2002.

"Netko je za 'Acrobate' rekao da izgledaju kao futuristička čudovišta, tj. nešto u čemu bi Mad Max uživao kad bi imao vremena za opuštanje", piše Agata Juniku na popratnim materijalima Eurokaza.

Umjetnička direktorica Festivala Gordana Vnuk napominje da je ovogodišnji Eurokaz posvećen fenomenu tzv. novog cirkusa, a osim Australaca - skupine "Acrobat" i "The Happy Sideshowa", kao festivalsku atrakciju ističe "Living Dance Studio" iz Kine, avangardne umjetnike multimedijalnog teatra koji se bave aktualnim pitanjima kineskog društva.

Na Eurokazu gostuju i grupa "Motus" iz Italije, "Naroden teatar Bitola" iz Makedonije te "Showcase beat le mot" i "Schauspielhannover" iz Njemačke. Tu su i domaćini - Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) te Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca, BADco i D.B. Indoš - house of extreme music theatre.

Eurokaz traje do 28. lipnja, a predstave i panel-diskusije koje ih prate održavat će se na nekoliko mjesta u Zagrebu: u Boćarskome domu, u Tvornici kulture u Šubićevoj, u ZKM-u, hotelu "Opera", Galeriji u Frankopanskoj, Tvornici "Endi" u Erdoedyjevoj, MM centru u Savskoj, restoranu "Hrvatski kulturni klub" i Akademiji dramskih umjetnosti.

Eurokaz su financirali Gradski ured za kulturu, Ministarstvo kulture i Turistička zajednica grada Zagreba.

Pročitajte više