Zagreb bez redukcije vode iduća tri dana

PREMA današnjim rezultatima dobivenim analizom podataka o potrošnji vode i eksploatacijskih mogućnosti redukcije vode u Zagrebu neće biti bar tijekom iduća tri dana, izjavio je rukovoditelj održavanja vodovodne mreže zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje Tomislav Benjak.

"Redukcije vode nema niti za velike potrošače", ustvrdio je Benjak, apelirajući ujedno na racionalnu potrošnju i štednju vode.

"Kada naše eksploatacijske mogućnosti budu manje od potrošnje krenut će se na smanjenje tlaka u vodovodnoj mreži, što je opsežan posao, ali za njega smo pripremljeni", dodao je Benjak.

Po riječima šefa Odjela crpljenja vode Vodopskrbe Josipa Pletikose tijekom srpnja prosječna je dnevna potrošnja vode bila 365 tisuća kubnih metara, a u kolovozu 345 tisuća kubika. "No, kolovoz je još u tijeku, a uskoro se očekuje i povratak građana Zaqreba sa godišnjih odmora, te će se i potrošnja povećati", ustvrdio je Pletikosa dodajući kako ne zna točno za koliko.

Građane se moli da tijekom tuširanja, pranja zuba, suđa i rublja potroše što je manje vode moguće, te da prijave sve kvarove na slavinama ili vodokotlićima koji bi mogli utjecati na povećanu potrošnju vode.

Poboljšanje vodoopskrbe ne treba očekivati prije dužih jesenskih oborina. Kiša koja je u petak padala u Zagrebu nije poboljšala stanje u podzemnim vodama.

Hrvatske vode sutra će predočiti izvješće o stanju s vodama

Hrvatske će vode sutra javnosti predočiti pregled trenutnog stanja voda za cijelu Hrvatsku, a o mogućoj redukciji odlučit će lokalne samouprave i komunalna poduzeća, rekao je voditelj Sektora korištenja i gospodarenja vodama Hrvatskih voda Ivan Kolovrat. L


Kolovrat je Hini izjavio da su Hrvatske vode koordinator upravljanja vodama u Hrvatskoj, ali ne donose konkretne mjere.

Mjere redukcije i zaštite voda donose komunalna poduzeća gradova prema svojim mogućnostima, rekao je Kolovrat.

Najavio je da će Hrvatske vode javnosti predočavati i svakodnevne promjene stanja s opskrbom vodom za svaki hrvatski grad.

Državne uprave za vode ponovno su pozvale građane i poduzeća na racionalno korištenje vode.

Napominju da se poboljšanje vodoopskrbe ne treba očekivati prije dužih jesenskih oborina, te pozivaju na industriju da odmah počne krajnje racionalno koristiti vodu i privremeno obustavi tehnološke procese u kojima je potrošnja vode velika.

Pročitajte više