Zagreb: Inicijativa za osnivanjem Agencije za podršku informacijskim sustavima

ZAGREBAČKO Gradsko poglavarstvo i Vlada RH osnovat će zajedničku Agenciju za podršku informacijskim sustavima čime će se stvoriti pretpostavke za razvoj moderne elektroničke uprave, zaključili su danas na sjednici članovi Poglavarstva.

To znači, rečeno je, da će poboljšanjem efikasnosti državne uprave i lokalne samouprave unaprijediti građanska prava, a korupcija se smanjiti na najmanju moguću mjeru.

Po nacrtu ugovora između Grada Zagreba i Vlade RH, Agencija za podršku informacijskim sustavima bit će trgovačko društvo (APIS d.o.o.) u 51-postotnom vlasništvu države i s 49 posto gradskog udjela.

Agencija će koristiti imovinu i zaposlenike Gradskog zavoda za automatsku obradu podataka (GZAOP) u obavljanju poslova razvoja i podrške ključnim informacijskim sustavima i razvijanju i čuvanju registra podataka: od matice građana, knjige državljana, birača i prebivališta do poslovnih subjekata, zemljišnih knjiga, katastra i drugog.

Tako primjerice građani koji žive u Zagrebu neće više morati ići u urede svog rodnog grada po izvode iz matične knjige nego će sve moći obaviti u Zagrebu, izvijestio je Mladen Mustač, pročelnik GZAOP-a.

Aneksom ugovora o zastupanju Grada Zagreba, Državno odvjetništvo RH će radi smanjenja obima poslova zastupanja prenijeti na Grad Zagreb oko 20.000 predmeta, najviše na Ured za upravljanje imovinom zbog čega će se u Gradu zaposliti novi djelatnici.

Članovi Poglavarstva su danas prihvatili kupnju nekretnina i zemljišta "Medike" u Jukićevoj ulici za 24,9 milijuna kuna. Premda je u zaključku bilo navedeno da se zemljište kupuje zbog gradnje novog kongresnog centra, dogradonačelnik Stipe Tojčić je inzistirao da se namjena zemljišta izbriše dok Grad ne izradi studiju kako bi se vidjelo je li tamo zbog prometa i drugih okolnosti dobro graditi takav centar ili je za to bolje rješenje kod Zagrebačkog velesajma.

Prihvaćene su i nove vrste socijalne pomoći i povećanje iznosa za već postojeće. Ustanova "Dobri dom" za prehranu u pučkim kuhinjama dobit će 38 milijuna kuna. Za savjetodavnu pomoć u 2005. bit će izdvojeno 600.000 kuna, a za povećanje novčane pomoći umirovljenicima i za povećanje cenzusa 92.400 kuna. Novost su i besplatne karte ZET-a za nezaposlene za što će biti izdvojeno 27,6 milijuna.

Na Tojčićevu primjedbu da je bolje stvoriti preduvjete da se ljudi mogu zapošljavati i da sami o sebi skrbe, pročelnik Ureda za zdravstvo i socijalnu skrb Zvonimir Šostar je iznio podatak da je u zadnjih par godina broj nezaposlenih u Zagrebu s 52.000 pao na 38.000.

Zagrebački umirovljenici koji primaju gradsku pomoć dobit će 100 kuna božićnice za što će biti iz proračuna Grada izdvojeno 1,6 milijuna kuna, odlučeno je na sjednici.

Pročitajte više