zagreb: izvješće o prenamjeni zemljišta za 10-ak dana

Predsjednik Povjerenstva za utvrđivanje činjenica u vezi s prenamjenom zelenih površina u građevinsko zemljište u Generalnom urbanističkom planu (GUPu) Zagreba Zdravko Tomac danas je izvijestio kako će, nakon dvomjesečnog rada i obilaska terena, Povjerenstvo za desetak dana izaći s izvješćem pred Gradsku skupštinu te ukazati na pritužbe koje su s tim u vezi dobili od građana, ali i podvući kako odlučujuću riječ i inicijativu u izmjenama GUPa treba imati struka, a ne politika.

Nenad Ivanković (HIP) je izrazio bojazan kako bi im se moglo prigovoriti da se Povjerenstvo bavilo "provjeravanjem ponekog voćnjaka i malo šumskog zemljišta" iako im je mandat, kako kaže, zapravo bio utvrditi da li su prenamijenjene kapitalne zelene površine gdje je netko "kasirao velike pare".

Na sjednici je rečeno da je iz zelenog u građevinsko područje prenamijenjeno oko 150 hektara zemljišta, kao i da je jedna od većih, zelena površina na Šalati, kod tamošnje bolnice. Pročelnica Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada Ana Mrak-Taritaš je također potvrdila da velikih prenamjena zelenih površina u građevinsko zemljište u Zagrebu nije bilo.

Član povjerenstva Miroslav Rožić (HSP) je rekao kako je jasno da je sve ono što je doneseno GUP-om zakonito, ali da treba vidjeti u kojim slučajevima su odluke donesene isključivo mišljenjem Zavoda, a u kojima je riječ o političkoj inicijativi i političkim amandmanima.

Kažimir Varda (Hrvatski blok) je ustvrdio da se za Prostorni plan Grada Zagreba još može reći da je pod utjecajem struke, dok s GUP-om to nije tako jer je pod utjecajem nekih drugih grupacija. Dodao je i kako u razvoju Zagreba treba imati viziju koja ne bi smjela ovisiti o svakoj smjeni vlasti, jer će nam, kako je dodao, naš bijeli grad početi ličiti na "palanku".

Zanimljivo je da su se sve pritužbe građana Povjerenstvu odnosile na to da im je nekad građevinsko zemljište novim GUP-om prenamijenjeno u zelenu površinu. Pritom je naglašeno kako bi Grad trebao otkupiti od vlasnika zemljišta koja je odredio za javno dobro. "Tako bi imali osigurane zelene površine i parkove, a vlasnici zemljišta bi dobili odgovarajući naknadu", zaključio je Varda.

(Hina) xbdj yaz

Pročitajte više