Zagreb: Počelo plenarno zasjedanje HBK

POD predsjedanjem predsjednika Hrvatske biskupske konferencije (HBK) nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića popodne je na Kaptolu u novoj zgradi Svećeničkog doma počelo 28. plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije.

Predsjedatelj konferencije kardinal Bozanić u uvodnoj je riječi najavio da je glavna tema zasjedanja odgoj i izobrazba svećeničkih kandidata, posebno odgoj u sjemeništima.

Također je istaknuo da se nalazimo i pred održavanjem Nacionalnog susreta hrvatske katoličke mladeži od 24. do 25. travnja u Šibeniku. Dodao je da se u Zagrebu od 23. do 25. travnja u sklopu proslave Srednjoeuropskoga katoličkog dana održava simpozij "Obitelj u središtu Crkve i društva, novi izazovi u pastoralu braka i obitelji".

Naša se Crkva priprema i na veliko hodočašće srednjoeuropskih naroda potkraj svibnja u Mariazellu u Austriji, izvijestio je zagrebački nadbiskup.

Najavio je da će biskupi raspravljati i o crkvenim i državnim događajima u Hrvatskoj i Europi te je ponovio riječi Svetog Oca, izrečene prošle godine u zračnoj luci na otoku Krku, da je Hrvatska predala zahtjev da postane članicom te velike obitelji europskih naroda. Sveti Otac tada je poželio da se Hrvatskoj uspješno ostvari ta težnja, dodavši "kako će bogata baština Hrvatske sigurno pridonijeti učvršćenju Unije, bilo kao upravne i teritorijalne cjeline, bilo kao kulturne i duhovne stvarnosti".

Obrativši se apostolskom nunciju Franciscu Javieru Lozanu, nazočnu na zasjedanju, kardinal Bozanić je kazao da se hrvatski biskupi i hrvatski vjernici pridružuju Svetom Ocu u molitvi za mir u svijetu, osobito u svetoj zemlji i Iraku, odakle dolaze vijesti o teškim stradanjima.

Zamolio je apostolskog nuncija da Svetom Ocu prenese odanost i zajedništvo hrvatskih biskupa koji se svaki dan mole za njegovu svetost.

Sutra navečer hrvatski biskupi slavit će svečanu misu u zagrebačkoj katedrali u povodu 300. obljetnice i rođenja i krštenja fra Andrije Kačiča Miošića.

Osim članova HBK proljetnom zasjedanju nazočni su i msgr. Franjo Komarica, biskup banjolučki i predsjednik Biskupske konferencije BiH, i msgr. Ivan Penzeš, biskup subotički i potpredsjednik Biskupske konferencije Srbije i Crne Gore, predstavnik Slovenske biskupske konferencije msgr. Jurij Bizjak te umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup msgr. Ante Jurić.

Pročitajte više