Zagreb: Povjerenstvo bez zajedničkog stajališta oko područja u Podsusedu kod bivše cementare

ČLANOVI Povjerenstva Gradske skupštine za utvrđivanje činjenica o prenamjeni zelenih površina u građevinsko zemljište u Generalnom urbanističkom planu (GUP) Zagreba danas nisu imali jedinstveno stajalište o očitovanju Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada koje je zatražio jedan od članova Nenad Ivanković (HIP) za područje Podsuseda kod bivše cementare.

Po Ivankoviću, tamošnja lokacija Dubravica-Karažnik je dvojbena i prenamijenjena iz zelenog u područje mješovite namjene, a u suprotno ga nije uvjerilo ni objašnjenje pročelnice Zavoda Ane Mrak-Taritaš da tamošnja lokacija nije ni u GUP-u iz 1986. bila zelena zona, već zona namijenjena za šport i rekreaciju, s mogućnošću gradnje iz čega slijedi da nije ni mogla biti prenamijenjena.

Također je izvijestila da je u tijeku izrada Urbanističkog plana uređenja (UPU) tog područja i da bi po tom prijedlogu minimalno 40 posto područja trebalo biti sportsko-rekreacijske namjene, dok bi se na preostalom dijelu s javnim društvenim sadržajima mogli izgraditi škola i dječji vrtić.

Ivanković je ustrajao da su "vrtić i škola samo alibi za prenamjenu zelene zone u mješovitu" i da je ta površina od 150.000 četvornih metara najveća zelena površina kojoj je promijenjena namjena. To su podržali član Povjerenstva Davorin Tepeš (HDZ) i predsjednik Povjerenstva Zdravko Tomac.

Miroslav Rožić (HSP) je pak naveo da je taj prostor već 20 godina namijenjen za istu stvar: sportsko-rekreacijsku zonu. "Sada kad bi se športsko-rekreacijski centar konačno trebao izgraditi, onda filozofiramo", rekao je i ustvrdio da se zbog politikanstva neće pridružiti stajalištu da su se "pluća grada" gdje, kako je rekao, zapravo stoji oranica bez drveća, pretvorila u mješovitu namjenu. Kažimir Varda (HB) se složio kako nema razloga sumnjati u očitovanje Zavoda koji jasno navodi da to nije bila zelena zona.

Ivan Šikić (SDP) je ocijenio da se svi moraju složiti da je područje Podsuseda, sada kad je bez cementare, postalo kvalitenije i zanimljivije i da se na to područje naseljava puno više ljudi. Zbog toga bi s predstavnicima vijeća gradske četvrti trebalo vidjeti što im je potrebno, rekao je, a pročelnica Mrak-Taritaš je rekla da građani također mogu sudjelovati i sudjeluju u javnoj raspravi o planovima uređenja.

(Hina) xbdj yaz

Pročitajte više