Zagreb: Sveučilišni senat podupro prijedlog zakona o visokome obrazovanju

Senat Sveučilišta u Zagrebu prihvatio je i podupro nacrt prijedloga zakona o znanstvenoistraživačkoj djelatnosti i visokome obrazovanju koji je u početku tjedna "pušten" u saborsku proceduru.

Taj zaključak donio je Senat zagrebačkoga Sveučilišta na jučerašnjoj sjednici na kojoj je bio i ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego, a novinarima ga je danas prenijela rektorica Helena Jasna Mencer.

Kako je rekla, ministar Flego potanko je izvijestio i obrazložio članovima Senata konačnu verziju toga zakonskog prijedloga te dodala da se ministar Flego posebice osvrnuo na funkcijsku integraciju Sveučilišta što je bila i tema o kojoj su ga dekani u tančine propitivali.

Istaknuvši da je na sjednici Senata bilo više važnih tema, rektorica Mencer najavila je nastavak te sjednice za početak sljedećega tjedna.

Rasprava o saniranju Studentskoga centra (SC) zagrebačkoga Sveučilišta bila je jedna od tih važnih tema koju su, izvijestila je Mencer, članovi Senata održali u nazočnosti ministra znanosti.

Senat je izrazio nezadovoljstvo suradnjom sa Sanacijskim vijećem SC-a i sanacijskim upraviteljem s kojima, ustvrdila je Mencer, Sveučilište želi ozbiljnu i sustavnu suradnju.

Po njezinim riječima Senat zagrebačkoga Sveučilišta smatra se odgovornim za razvoj i programe SC-a koje treba provoditi na dobrobit studenata, Sveučilišta i grada Zagreba.

I dok je suradnja grada i Sveučilišta dobra, što, izvijestila je rektorica, potvrđuje i suglasnost koju je Senat jučer dao gradskoj upravi za osnivanje Filmskoga centra u Savskoj 25, sa suradnjom s "trećom stranom" - SC-om, Senat nije zadovoljan. Korak prema poboljšanju te suradnje trebalo bi biti i skoro uključenje prorektora za nastavu i studente Vjekoslava Jerolimova kao pridružena člana u Sanacijsko vijeće SC-a.

Jerolimov je najavio 7. smotru Sveučilišta u Zagrebu od 20. do 22. ožujka u SC-u pod pokroviteljstvom Vlade i u suorganizaciji Sveučilišta i ministarstava znanosti te prosvjete i športa. Na smotri će se predstaviti fakulteti i akademije Sveučilišta, kao i zagrebačka veleučilišta, a poseban izložbeni prostor imat će studenti s posebnim potrebama i invalidi.

Istaknuvši da bi takav način predstavljanja trebao postati tradicionalan, prorektor Jerolimov podsjetio je da je akademska godina 2002./2003. proglašena godinom studenata s posebnim potrebama i invalida.

Pročitajte više