Zagreb: zastava EU na Trgu bana Jelačića, proslava nastavljena koncertom

Dobivanje statusa kandidata za punopravno članstvo u Europskoj uniji Hrvatska je večeras proslavila svečanim koncertom na središnjem trgu glavnoga grada, gdje je prvi put, uz hrvatsku, podignuta i zastava te zajednice europskih država.

Zastavu EU je, nakon izvođenja europske himne, Beethovenove "Ode radosti", podigao na zagrebačkom Trgu bana Jelačića premijer Ivo Sanader, u čijoj je pratnji bila supruga. Uz jarbol do kojeg su zastavu donijela dvojica pripadnika počasne garde stajali su i predsjednik Republike i Sabora Stjepan Mesić i Vladimir Šeks sa suprugama te potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Uz više tisuća građana na proslavi, koja je počela izvođenjem hrvatske himne "Lijepa naša domovino", bili su svi članovi Vlade, saborski zastupnici, čelnici parlamentarnih stranaka, te brojni uglednici iz vjerskoga, javnoga i kulturnog života. Kako je i najavljeno na svečanosti nije bilo govora političara.

Europsku himnu izveli su, pod vodstvom maestra Vjekoslava Šuteja, Zagrebački filharmonijski orkestar i Pjevački zbor Vatroslava Lisinskog.

U zabavnom dijelu nastupili su Vanna i Prljavo kazalište, a sve je popraćeno posebnim laserskim šouom, zamjenom za vatromet.

Najavljujući proslavu u Vladi su ranije istaknuli kako troškove svečanosti neće snositi porezni obveznici, nego sponzori - ugledne tvrtke koje već posluju na tržištu EU-a.

Europsko vijeće odlučilo je u petak u Bruxellesu promaknuti Hrvatsku u službenog kandidata za članstvo u EU i zakazati otvaranje pristupnih pregovora početkom iduće godine.

(Hina) xam ymć

Pročitajte više