Zagrebačka filharmonija iduće godine gostuje u Japanu i Meksiku

Zagrebačka filharmonija gostovat će u rujnu i listopadu 2005. u Japanu i Meksiku, najavili su šefdirigent i ravnatelj orkestra Vjekoslav Šutej i Berislav Šipuš na današnjem susretu s novinarima u dvorani Lisinski. L

Filharmonija i ove godine priprema Božićni koncert 19. prosinca i Filharmonijski bal 30. prosinca.

Božićnim koncertom ravnat će gost iz Rusije Valerij Gergijev, a uz filharmoničare će nastupiti i naša vodeća violončelistica Monika Leskovar.

Šutej je za Filharmonijski bal odabrao ulomke iz opereta i mjuzikla hrvatskih skladatelja Kabilja, Jusića, Metikoša, Krajača, Britvića i Prohaske.

Rekao je da je prvi put u tridesetogodišnjoj povijesti dvorane Lisinski na repertoaru Filharmonijskog bala glazba hrvatskih opereta i mjuzikla.

Danas je proglašen i ovogodišnji laureat nagrade Zagrebačke filharmonije i PBZ American expressa za najuspješnijeg mladog glazbenika u 2004.

Kristalnu skulpturu Hede Rušec i putnički ček u iznosu od 2500 eura dobila je mezzosopranistica Valentina Fijačko.

Predstavnica sponzora najavila je da će se ta nagrada iduće godine povećati.

Filharmonija je predstavila i novi CD - snimku koncerta održanog početkom godine u povodu 90. obljetnice smrti Stjepana Šuleka.

Na koncertu, kojim je ravnao Pavle Dešpalj, uz nastup pijanista Vladimira Krpana izvedena su tri koncerta za klavir i Šulekova 4. simfonija.

Drugu godinu zaredom Filharmonija je započela humanitarnu akciju "Dobrotom zajedno" kojoj je svrha pribavljanje 350 tisuća kuna za kupnju kombija za učenike u invalidskim kolicima Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava.

(Hina) xta ymc

Pročitajte više