Zagrebački SDP protiv Bandića: Očito je u tihoj koaliciji s HDZ-om, cijene vrtića ostaju iste!

ZAGREBAČKI SDP i njegovi koalicijski partneri poslali su u Gradsku skupštinu po hitnom postupku novu odluku o cijeni vrtića, po kojoj one ostaju na sadašnjoj razini i neće se mijenjati, jer je odluka koju je predložio gradonačelnik nepravedna i neprihvatljiva, rečeno je na konferenciji za novinare zagrebačkog SDP-a, na kojoj su sudjelovali predsjednik GO SDP Zagreba Davor Bernardić te potpredsjednici Mirando Mrsić i Gordan Maras.

"Gradska skupština je nakon izglasavanja proračuna donijela odluku i zatražila od gradonačelnika da platne razrede primjeni na osnovu imovinskog cenzusa roditelja čija djeca pohađaju vrtiće. Trenutačno to nije moguće napraviti zato što OIB koji bi na nacionalnoj razini trebao omogućiti institucijama uvid u pravo imovinsko stanje građana nije u funkciji i Porezna uprava ne može dati podatke o stvarnom imovinskom stanju građana", rekao je predsjednik GO SDP-a Zagreb Davor Bernardić, napomenuvši kako je Vlada od 2007. imala dovoljno vremena uvesti i staviti u funkciju sustav OIB-a, ali je to očito propustila učiniti.

S obzirom na to da je Bandić odbacio mogućnost dogovora i bilo kakvog mijenjanja spomenutog modela, vodstvo zagrebačkog SDP-a je najavilo da će Gradska skupština 20. travnja izglasati odluku kojom promjenu modela naplate vrtića stavlja izvan snage i zadržava na snazi trenutačni model naplate vrtića.

"Dohodovni cenzus za ovu djelatnost nije pogodan. Uvažavamo sve pozitivne dijelove gradonačelnikove odluke, kao što je bodovanje za upis u vrtiće, ali odluku o povišenju cijena vrtića stavit ćemo izvan snage", najavio je potpredsjednik GO SDP-a Zagreb Mirando Mrsić te dodao kako je Grad o ovome jednostrano donio odluku i samo je dostavio Skupštini čime je gradonačelnik pokazao da vlada po principu "demokracija to sam ja", što nikako nije dobro za građane Zagreba.

"Odluka o novom načinu naplate vrtića je nepravedna jer OIB u Hrvatskoj nije zaživio i ne može se točno odrediti koliko će se njome prihoda ostvariti. Bandić ovakvim pristupom unosi nered u rad Skupštine i može se samo naslutiti da je u tihoj koaliciji s HDZ-om kojem odgovara da u gradu vlada nered. SDP to neće dopustiti", smatra Maras koji je spomenuo i mogućnost savjetodavnog referenduma na kojemu bi se i građane pitalo za mišljenje o tome koja je odluka pravednija.

Bernardić je također upozorio da je SDP ustanovio kako je i GUP, koji je Skupština izglasala, mijenjan unošenjem 50-ak ispravaka na način u kojem se nije poštivala procedura.

"Od 53 ispravka unesena u GUP izvan procedure sporno ih je 14", rekao je Bernardić te napomenuo kako će i to biti druga važna tema Gradske skupštine. Apelirao je na Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva od kojeg je prije četiri mjeseca zatraženo mišljenje može li se nultim stanjem GUP-a smatrati dokument koji je Skupština izglasala bez ispravaka.

" No, do danas nismo dobili nikakav odgovor", zaključio je Bernardić.

Pročitajte više