Zagrebačko poglavarstvo o programu socijalne politike od 2004. do 2007.

ZAGREBAČKO Gradsko poglavarstvo prihvatilo je danas Program socijalne politike Grada Zagreba od 2004. do 2007., dokument kojim se po prvi puta sustavno uređuje gradska socijalna politika za četverogodišnje razdoblje, i uputilo ga Gradskoj skupštini na usvajanje.

Zvonimir Šostar, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, najavio je da se u idućem razdoblju planira povećanje kvalitete života građana starije životne dobi, posebice u umirovljeničkim domovima, osnivanje Gerontološkog centra, projekt "Bolnica u kući" i osiguranje dopunskog zdravstvenog osiguranja za starije od 75 godina.

Za nezaposlene će biti aktivirane mjere poticanja samozapošljavanja i obiteljskog poslovanja, kao i edukacija.

U okviru socijalne pomoći bit će proširene pučke kuhinje, osnovano prihvatilište za odrasle osobe i organizirani besplatni pregledi za beskućnike.

Poradit će se na osiguranju odgovarajućeg smještaja za osobe s invaliditetom i osnivanju ustanove za oboljele od Alzheimerove bolesti, obećao je Šostar.

U obiteljskoj politici novost je osnivanje privatnih dječjih vrtića sa zaštićenom najamninom. Bit će osnovan i Centar za branitelje, kojih u Zagrebu ima 65.000, te Volonterski centar.

Također, bit će predloženo da se u Nagradu Grada Zagreba uvrsti i nagrada za najistaknutijeg dobročinitelja.

Šostar je najavio i modernizaciju sustava socijalne skrbi uvođenjem jedinstvene socijalne iskaznice za Grad Zagreb.

Pročitajte više