Zagrepčani će za maglu i fontanu na Spomeniku domovini platiti 1437 kuna, po danu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

NA OBLJETNICU smrti Franje Tuđmana prošle godine je otkriven još jedan spomenik domovini. U Zagrebu je već postojao Oltar domovine s vječnim plamenom, postojao je i mirogojski Zid boli, a između koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski" i zgrade gradske uprave te nasuprot neobičnom spomeniku Franji Tuđmanu od prošle godine stoji i Spomenik domovini.

Više od samog izgleda spomenika, njegove poruke, umjetničkog izraza i značenja, raspravljalo se o njegovoj cijeni. Ona iznosi gotovo 35 milijuna kuna i za njega su nabavljani i elementi iz inozemstva.

"Cijena spomenika je strašna"

"Zaista je problematična cijena spomenika. Strašna! U pitanju je čisti profinjeni minimalizam i, bez obzira na veličinu spomenika, teško je shvatiti što tu toliko košta", rekla je nakon otvaranja spomenika za Index arhitektica Zrinka Paladino. Osim cijene od 35 milijuna kuna, problematična joj je i sama lokacija spomenika.

O spomeniku se pisalo i kad je emisija Strah od slobode Radio studenta objavila da cijena pogona efekta magle iznosi 766.890,85 kuna. Sustav se sastoji od 100 mlaznica koje ispuštaju maglicu.

Autori emisije tada su podsjetili i da minimalna neto plaća u Hrvatskoj iznosi 3250 kuna, što znači da bi radnik na minimalcu u Hrvatskoj trebao 25 godina raditi za taj iznos.

"Za održavanje postrojenja 1.437,83 kuna dnevno"

Emisija Strah od slobode danas je objavila i da vrijednost održavanja postrojenja fontane uz zid od staklene cigle u sklopu Spomenika domovini iznosi čak 86.270,30 kn (PDV uključen).

"Ovaj posao nije oglašen u sklopu postupaka jednostavne nabave pa nismo uspjeli doznati više o tome što je sve obuhvaćeno ugovorom, ali prema javno dostupnim podacima iz registra ugovora javne nabave, sklopljen je 26. veljače 2021. godine na razdoblje od 60 dana. Prema tome, Vodotehnika će u tom razdoblju održavanje postrojenja fontane, koje uz ostalo uključuje i čuveni stroj za maglu, naplaćivati sitnih 1.437,83 kuna dnevno. Beznačajno naspram 3 milijuna godišnje koje Vodotehnika trži za održavanje fontana u ulici Hrvatske bratske zajednice", pišu.

Podsjećaju i da je, prema dosad objavljenim ugovorima, cijena izgradnje nadstrešnice na Trgu Stjepana Radića, koja je svečano otvorena 10. prosinca prošle godine, iznosila 34.7 milijuna kuna, a u to nisu uračunati troškovi nadzora nad gradnjom (Mlasing, 612.500,00 kn) i nedavno postavljenog videonadzora (King ICT, 336.925,58 kuna).

Čak 86.270,30 kn (pdv uključen) vrijednost je održavanja postrojenja fontane uz zid od staklene cigle u sklopu Spomenika...

Objavljuje Strah od slobodeSrijeda, 17. ožujka 2021.

Pročitajte više