OBJAVLJENI PODACI Evo koliko su na zagrebačkom Adventu trošili domaći, a koliko stranci

Foto: Vedran Tolić/Index

PRVI put se doznaje koliko je novaca potrošeno na Adventu u Zagrebu. Naime, Turistička zajednica grada Zagreba je, u suradnji s Institutom za turizam, izradila "Procjenu ukupne potrošnje generirane Adventom u Zagrebu u 2016. godini".

Prema tom istraživanju ukupna potrošnja generirana Adventom u Zagrebu procijenjena je u rasponu od 390 do 438 milijuna kuna (ovisno o procjeni samog broja posjetitelja Adventa).

Zagrepčani su po posjetu Adventa trošili 47 kuna, a 241 kunu po osobi trošili su jednodnevni posjetitelji iz drugih županija kojima je glavni razlog posjeta Zagrebu bio Advent.

Nešto više točnije 287 kuna po osobi trošili su jednodnevni posjetitelji iz inozemstva.

Oko 1050 kuna (139 eura) po osobi i noćenju ostvarili su hotelski gosti kojima je glavni razlog posjeta Zagrebu također bio Advent, od toga se 60 eura odnosilo na smještaj, 37 eura na hranu i piće u ugostiteljskim objektima, 40 eura na kupnju i 2 eura na kulturu i ostalo.

TZGZ uvodi vlog

Oko 630 kuna (83 eura) po osobi i noćenju ostvarili su gosti u privatnom smještaju, od toga se 27 eura odnosilo na smještaj, 26 eura na hranu i piće u ugostiteljskim objektima, 27 eura na kupnju i 3 eura na kulturu i ostalo.

Istraživanje je provedeno putem anketa u periodu od 1.12.2016. do 8.1.2017. na ukupno 2.000 ljudi, a postojale su dvije metode prikupljanja podataka - osobni intervju na 10-tak adventskih lokacija u širem centru grada i telefonski intervju.


"Potrošnja inducirana Adventom je novonastala potrošnja koja je rezultat odgovarajuće ponude na Adventu, odnosno ona potrošnja koje ne bi bilo da nema Adventa", objašnjavaju u TZGZ-u.

Potaknuta ovim rezultatima, TZGZ je odlučila uvesti i jednu novost na svojim internetskim stranicama: www.lovezagreb.hr.

Tako će na spomenutim stranicama jednom mjesečno objavljivati vlog (video blog) kojemu je cilj pokazati što Zagreb ima, kroz inovativnu i duhovitu priču. Posebno će se stavljati naglasak na teme po kojim je naš grad već prepoznat poput gastronomije, kulture ispijanja kave, muzeja te, naravno, Adventa u Zagrebu.

Pročitajte više