Zagrepčanima "svjetluca" ulica, Inspekcija tvornici radijatora zabranila prijevoz otpada

NA TEMELJU prijave građana koji žive u blizini zagrebačke Utinjske ulice, a koji su izvijestili Ministarstvo zaštite okoliša o sumnjivim svjetlucavim česticama koje su prekrile njihovu ulicu, Inspekcija je danas dala nalog tvrtki Alukal, koja se bavi proizvodnjom radijatora, hitnu obustavu transporta aluminijske špene.

Neopasni otpad?

"Inspekcija zaštite okoliša obavila je nadzor u tvrtki Alukal koja se nalazi u industrijskoj zoni u Utinjskoj ulici broj 39, te je utvrdila da se transport otpada aluminijske špene obavlja neprimjereno", stoji u današnjem priopćenju Ministarstva zaštite okoliša u kojem se dodaje kako je riječ o bezopasnom otpadu. Unatoč tome, naložili su niz hitnih mjera radi sprečavanja širenja čestica špene zrakom.

"Već tri mjeseca djeca nam se ne igraju vani, a toliko i traje naša borba da otkrijemo i saznamo nešto više o svjetlucavoj srebrnoj prašini koja je prekrila našu ulicu. Kontaktirali smo sve moguće institucije od policije, do inspekcije zaštite okoliša, no prašine i dalje ima", kazao je za Index Vladimir Slogar koji živi u Saljskoj ulici u Zagrebu, dodajući kako je upravo danas nakon tri mjeseca reagiralo Ministarstvo zaštite okoliša.

Mjerenja utjecaja na zdravlje ljudi tek za mjesec dana

Iako zadovoljan da je Ministarstvo napokon reagiralo na njihove navode i izdalo zabranu prijevoza, još uvijek nedostaje i nalaz koji bi definitivno potvrdio kako je riječ o bezopasnom otpadu. Odgovor na to pitanje dobit će tek za mjesec dana kada se obave daljnja mjerenja utjecaja čestica na zdravlje ljudi. Naime, ministarstvo zaštite okoliša naložilo je tvrtki da putem ovlaštene osobe obave posebna mjerenja emisija onečišćujućih tvari u zraku, na početku i na kraju Saljske ulice.

"U roku od 15 dana potrebno je postaviti zaštitni paravan između proizvodnog i skladišnog prostora koji ima i funkciju zaštitnog paravana prema susjednim parcelama. Do postavljanja zaštitnog paravana zabranjuje se transport otpada izvan proizvodnog pogona.", stoji na kraju priopćenja Ministarstva zaštite okoliša kao i upozorenje da će inspekcija ponovno za dva do tri dana provjeriti provedbu njihovih mjera.

Direktor na putu

Iako smo pokušali doći do odgovorne osobe u tvrtki Alukal, odgovoreno nam je da se direktor Krunoslav Filipović nalazi na službenom putu te da nitko ne može komentirati ovaj slučaj. 

I.Ć.
Foto: novi-zagreb.hr

Pročitajte više