Zaklada "Ruđer Bošković" u Zagrebu predstavila baštinu ´Donje Hercegovine´

ZAKLADA "Ruđer Bošković Donja Hercegovina" iz Neuma (BiH) večeras je u Zagrebu javnosti predstavila ideju o proglašenju speleološkog parka krškog područja općina Čapljina, Stolac, Ravno i Neum.

Radi se o području izuzetne krške morfologije i čudesnog, premalo istraženog podzemlja kojem treba pristupiti na moderan način kako bi se uporabila njegova bogatstva i očuvala za buduće naraštaje, kazao je na tribini održanoj na Fakultetu računarstva i elektrotehnike dekan Građevinskog fakulteta iz Mostara Pero Marijanović.

Više vrlo različitih ekoloških sustava smješteno je na tom području - maritimno, krško, močvarno i druga, kazao je Marinko Dalmatin te posebno istaknuo špiljsku faunu po kojoj je ovo područje vodeće u svijetu.

Zagovornici ideje da se područje donje Hercegovine proglasi speleološkim parkom naglasili su i značajnu kulturnu baštinu toga kraja.

Povjesničar Ivica Puljić ukazao je na veliki broj starinskih crkvenih objekata i svetišta, čak 115, na tako malom prostoru. "Nakon povlačenja Osmanlija, ovdje je ostalo tri puta više crkava nego u cijeloj Bosni i Hercegovini, što je zasluga svećenika i dubrovačkih biskupa kojim je kraj pripadao", kazao je Puljić.

Pokretač ideje Stanislav Vukorep dao je pregled razvoja civilizacije na području donje Hercegovine. Najstariji kulturni proizvod u BiH, prahistorijski crtež u potpećini Badanj kod Stoca, obližnji ilirski megalitski grad Daorson, brojne obredne gomile, rimski mozaici iz Stoca i deseci nekropola stećaka samo su neki predstavnici bogate kulturne povijesti koja traži novo vrednovanje, rekao je Vukorep.

Članovi Zaklade pozvali su sve ljude željne istraživanja prirodne i kulturne baštine da posjete donju Hercegovinu i sudjeluju u prikupljanju materijala koji će potom postaviti na web-stranice Zaklade koje su u pripremi.

Pročitajte više