ZAMP: Nemamo veze s otkazivanjem zagrebačkog koncerta "Rolling Stonesa"

UDRUGA za zaštitu autorskih muzičkih prava (ZAMP) Hrvatskog društva skladatelja odbacila je tvrdnje nekih hrvatskih medija da ZAMP ima veze s otkazivanjem zagrebačkog koncerta "Rolling Stonesa".

"ZAMP je pozdravljao gostovanje "Rolling Stonesa" u Zagrebu, najavljeno za 4. kolovoza, no protivio se što se ono trebalo održati bez našeg odobrenja", stoji u priopćenju.

Organizatori koncerta nisu od ZAMP-a zatražili odobrenje autora za održavanje koncerta, a dobili bi ga da su nam dostavili bankovne garancije da će autorska naknada za koncert biti plaćena i da će riješiti postojeća dugovanja, dodaje se.

ZAMP tvrdi da u posljednje četiri godine organizatori inozemnih koncerata "Kajda", "Bina" i Udruga ljubitelja muzike ne poštuju Zakon o autorskom pravu i da imaju dugovanja prema ZAMP-u, te su protiv njih podnesene prekršajne i kaznene prijave.

Prema podacima ZAMP-a, udruga "Kajda" nije platila autorske naknade za zadnjih pet koncerata inozemnih skupina u Hrvatskoj te im duguje oko 463.000 kuna.

S obzirom da Zagreb nije bio na službenom rasporedu europske turneje "Rolling Stonesa", a vaucheri za karte prodaju se još od siječnja, smatramo našom dužnošću upoznati javnost s tim činjenicama, stoji u priopćenju HDS ZAMP-a.

Udruga "Kajda" priopćila je danas kako ju je "nakon višemjesečnih pregovora u vezi s koncertom koji se u Zagrebu trebao održati 4. kolovoza, londonski predstavnik menadžmenta grupe obavijestio da "Stonesi" ipak neće nastupiti u Zagrebu.

"Kajda" je zbog "zahtjevnosti projekta i pogoršanog stanja sigurnosti u regiji i svijetu" morala pribaviti policu osiguranja zagrebačkog koncerta, ali "u tome nije uspjela".

Pročitajte više