Zarobljenim Britancima prijeti tužba zbog protuzakonitog ulaska u iranske vode

PETNAEST članova Kraljevske mornarice, među njima 7 marinaca i 8 mornara, od kojih jedna žena, a koji su prošli tjedan od strane iranskih snaga zarobljeni dok su obavljali rutinsku inspekciju jednog broda na području morske granice Iraka i Irana, mogli bi biti optuženi za ilegalni ulazak u iranske vode, prenose mediji.

Na to su upozorili iranski dužnosnici, dok je britanski premijer Tony Blair na iste te optužbe reagirao opovrgavanjem da su vojnici bili u iranskim vodama.

Blair je jučer, podsjećamo, u Berlinu dao svoj prvi komentar povodom otmice 15 britanskih mornara od strane iranske Revolucionarne garde u petak, izjavivši kako "jednostavno nije istina" da su se mornari nalazili u iranskim teritorijalnim vodama.

Iranski ministar vanjskih poslova Manouchehr Mottaki je pak najavio kako će se optužba protiv britanskih vojnika za protuzakonit ulazak u iranske vode razmatrati s prave strane.

Incident je pokrenuo pravi diplomatski obračun Irana i Britanije, ali zasad nije došlo do nekih suštinskih pomaka. Neki su čak pretpostavljali da je otmica politički motivirana, odnosno da je Iran htio utjecati na nedavno glasanje Vijeća sigurnosti UN-a o sankcijama zbog nuklearnog programa.

Viši iranski vojni časnik upozorio je u ponedjeljak Sjedinjene Države da i ne pomišljaju na napad na Islamsku Republiku, objavila je agencija ISNA.
"Ako Amerika počne rat protiv Irana, sigurno neće biti ta koja će ga završiti", izjavio je Morzeta Safari, zapovjednik mornaričkih postrojbi Revolucionarne garde, dodavši kako "njihov narod neće dopustiti da ijedan američki vojnik stupi na iransko tlo".

Foto:AFP

Pročitajte više