Zašto Kolinda skriva informacije o novom putu na utakmicu u Rusiju?

Foto: Pixsell/Igor Kralj

IZ UREDA predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović napokon su odgovorili na Indexov upit o novom putu u Rusiju na utakmicu hrvatske reprezentacije.

>> Zašto je Kolinda upala u svlačionicu i grlila polugole nogometaše?

>> Dalija Orešković piše za Index: Gdje je nestalo dostojanstvo hrvatske predsjednice

Podsjetimo, predsjednici će to biti drugi put u Rusiju u tjedan dana. Prvo je putovala na utakmicu osmine finala između Hrvatske i Danske. Iako su iz Ureda predsjednice tada tek odabranim novinarima neslužbeno dali informaciju kako će Kolinda putovati "kao navijačica" i "o vlastitom trošku", ispostavilo se da je predsjednica u Rusiju letjela čarter letom Hrvatskog nogometnog saveza, a buru u javnosti izazvali su i njezin upad u svlačionicu reprezentacije i grljenje s polugolim nogometašima.

Ako se uzme u obzir da su Kolindino osiguranje u Rusiji platili porezni obveznici, jasno je da predsjednica u Rusiju nije putovala o vlastitom trošku, nego smo joj barem dio troškova platili - svi mi.

Nije joj dosta utakmica u Rusiji

No izgleda da se predsjednica nije zasitila nogometa na Svjetskom prvenstvu pa je tako jučer prema iskušanom receptu odabranim novinarima neslužbeno puštena informacija da će predsjednica otići u Rusiju na još jednu utakmicu, onu koju u subotu u Sočiju igraju Rusija i Hrvatska.

Na utakmicu četvrtfinala SP-a Kolinda će, tvrde tako u uredu predsjednice, otputovati na poziv Ruske Federacije. 

Iz ureda predsjednice tako sada ne tvrde da će Kolinda putovati "kao navijačica", a ne navode ni da će putovati o vlastitom trošku, iz čega nije teško izvući zaključak da će još jednu Kolindinu samopromociju na račun uspjeha reprezentacije platiti porezni obveznici.

Index je Uredu predsjednice, naime, poslao niz pitanja o novom putu predsjednice u Rusiju. Zanimalo nas je tko će još s njom putovati u Rusiju, koliko će dugo ostati i hoće li sama platiti put i smještaj. Pitali smo i koliko će iznositi trošak osiguranja predsjednice u Rusiji.

Ured predsjednice bez odgovora na većinu Indexovih pitanja

Ni na jedno od tih pitanja nismo dobili odgovor. Naime, u Uredu predsjednice samo su nam potvrdili da Kolinda putuje u Rusiju na poziv Ruske Federacije te će se tom prilikom susresti s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom, koji će također biti na utakmici.

Na sva ostala pitanja iz Ureda su predsjednice tek kratko odgovorili: "Sve ostale informacije dostavit ćemo vam naknadno, osim informacija o troškovima osiguranja predsjednice republike u Rusiji."

Predsjednica je neodgovorna prema onima koji su je izabrali

Što se tiče Kolindinih troškova osiguranja, uputili su nas na Upravu za posebne poslove sigurnosti Ministarstva unutarnjih poslova, iz koje u pravilu ne odgovaraju ni na kakva novinarska pitanja.

Kolinda je tako još jednom potvrdila ono što mnogi već znaju, a na što je u tekstu za Index upozorila i bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković: "Predsjednik koji je svojim građanima uskratio pravo na pristup podacima vezanim za navodno službeno putovanje, kako bi se način na koji je obnašao svoju javnu dužnost mogao vrednovati, neodgovoran je prema onima koji su ga izabrali na javnu dužnost."

Pročitajte više