Zašto se Plenković u Vatikanu petlja u interne stvari Katoličke crkve?

Foto: Twitter/Vlada RH

PREMIJER Andrej Plenković danas je bio u službenom posjetu Vatikanu, tijekom kojeg se susreo i s papom Franjom.

Jedna od tema razgovora bila je i kanonizacija Alojzija Stepinca, kontroverznog kardinala Katoličke crkve u Hrvatskoj, poznatog po tome da je blagoslovio proglašenje NDH, te kasnije osuđenog u montiranom procesu u izvedbi komunista.

Skandalozno Plenkovićevo kršenje načela sekularnosti

Bio je to Plenkovićev drugi službeni posjet Svetoj Stolici i drugi susret s papom Franjom. Premijer je nakon sastanka rekao kako je papu Franju izvijestio o hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije, prioritetima i što se sve radi. Naveo je kako su razmijenili stajališta i izvijestio ga je o nizu tema poput gospodarstva, infrastrukturnog povezivanja, pitanja sigurnosti, globalnog utjecaja, borbe protiv nejednakosti, suzbijanja siromaštva, klimatskih promjena, pitanja društvene solidarnosti.

Dotaknuli su se i odnosa Hrvatske i Svete Stolice za koje su zaključili da su dobri, kvalitetni i nema otvorenih pitanja, a premijer je ponovno uputio poziv Papi da dođe u Hrvatsku.

“Stav vlade i hrvatskoga naroda nije se promijenio te očekujemo da se cijela procedura dovrši u okviru Katoličke crkve”, izjavio je Plenković novinarima nakon sastanka s Papom na pitanje o Stepincu.

Riječ je zapravo o skandaloznom upletanju Republike Hrvatske u unutarcrkvene stvari i kršenju načela sekularnosti. 

Hrvatski Ustav je jasan po pitanju odvojenosti vjerskih zajednica od države

Naime, Ustav RH je jasan i u članku 41 stoji sljedeće: “Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države.” To znači da je kanonizacija bilo kojeg katoličkog vjernika isključiva nadležnost Katoličke crkve te nema baš nikakve veze s nacionalnošću ili državljanstvom potencijalnog budućeg katoličkog sveca.

Pored toga što se petlja u unutarnja pitanja Katoličke crkve i tako dovodi u pitanje sekularnost, Plenković se još usudio izreći kako govori u ime cijelog hrvatskog naroda, koji navodno izgara čekajući da Stepinac postane svetac. Za to nema nikakvih konkretnih dokaza te je riječ o posve proizvoljnoj tvrdnji pa je duboko problematično što premijer kao stav službene državne politike predstavlja svoju i opsesiju nekih Hrvata katolika da kontroverzni Stepinac bude kanoniziran.

Kontinuitet pogrešne politike

Nažalost, Plenković je samo nastavio već ustaljenu politiku. Premijer je prošle godine u svibnju izjavio sljedeće o Stepinčevoj kanonizaciji: “Mi smo o tome razgovarali prigodom mog posjeta Svetoj Stolici. Ono što smo tada razgovarali nije mi djelovalo zabrinjavajuće. Ne želim svaki dan komentirati takve stvari. Ono što kardinal Stepinac zaslužuje će doći, a kada -  o tome ne odlučuje ni vlada ni političke stranke. Mi to jako želimo.”

Povod te izjave bio je komentar pape Franje o tome zašto Stepinac još nije proglašen svetim. “U određenom trenutku procesa kanonizacije došlo se do nerazjašnjenih točaka. Riječ je o povijesnim točkama. I ja koji trebam potpisati kanonizaciju s mojom odgovornošću molio sam, promišljao, tražio savjet i onda sam vidio da trebam pitati pomoć Irineja (patrijarha Srpske pravoslavne crkve op.a.). Irinej je veliki patrijarh. I Irinej mi je pomogao. Osnovali smo zajedno povijesnu komisiju. Radili smo zajedno. Jer i Irineja i mene jedino zanima istina. Ne pogriješiti. Čemu služi jedna izjava o svetosti, ako nije jasna istina. Ne služi nikome”, izjavio je prošle godine papa Franjo, što je izazvalo nevjerojatno bujicu mržnje Hrvata katolika prema njemu.

>> Papa Franjo je izjavom o Stepincu izazvao bujicu mržnje Hrvata katolika

Podsjećamo, pitanjem Stepinčeve kanonizacije papu Franju gnjavila je i supruga kratkotrajnog hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića. O tome je javnost izvijestio dopisnik Večernjeg lista iz Rima Silvije Tomašević.

Neprimjereno ponašanje supruge premijera Oreškovića

Tomašević je otkrio da su na pitanje Stepinčeve kanonizacije potrošene i dragocjene minute susreta Franje i premijera Oreškovića, koji je u travnju 2015. Vatikan posjetio u društvu supruge Sanje. U jednom trenutku je Sanja Orešković zbog svoje opsesije Stepincem izazvala mali diplomatski incident.

"Bilo je gotovo neugodno kad sam ih pratio u papinskoj biblioteci, u kojoj su bili Papa i premijer Orešković sa svojom suprugom. Predstavio je suprugu i ona je izvukla papirić iz džepa i čitala bukvicu Papi kako bi trebao proglasiti Stepinca svetim jer hrvatski narod pati zbog toga što Stepinac nije proglašen svetim", ispričao je Tomašević što se dogodilo.

HDZ-ove vlade unutarnje pitanje Katoličke crkve sustavno tretiraju kao vanjskopolitički prioritet RH, što se moglo vidjeti i iz ponašanja nekadašnjeg Plenkovićevog ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera, koji je otkazao susret s kolegom iz Srbije Ivicom Dačićem zbog - Stepinca!

>> Zašto se vlada ponaša kao da je državni interes da Stepinac postane svetac?

Dačić je 2017. nazvao "žalosnim" podizanje spomenika kardinalu Alojziju Stepincu u Osijeku, opisavši ga ratnim zločincem te ocijenivši taj čin jasnom porukom Srbima da je zločin protiv njih dozvoljen i nekažnjiv. Stier se na to jako naljutio, kao da je ministar vanjskih poslova Hrvatske biskupske konferencije, a ne Republike Hrvatske.

Stierova opsesija Stepincem

"Napad na kardinala Stepinca, koji smo čuli od Dačića, je bio napad u najgoroj maniri jednog komunističkog aparatčika. Kao što je bio progon kardinala Stepinca s montiranim procesom, propagandom koju je jugoslavenska komunistička vlast tada razvijala", kazao je tada Stier. "Te se laži, nažalost, danas kontinuirano ponavljaju. Meni je žao što ima i Hrvata koji su u tome sudjelovali. Prošle godine je u srpskim medijima i Stipe Mesić ponavljao te laži", dodao je.

"Što se tiče Dačića, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Pejčinović je jučer pozvala srbijansku veleposlanicu, izložila našu poziciju, iznijela oštar protest i mi smo odbili zahtjev Dačića za bilateralni susret'', zaključio je Stier.

Nakon žestokih reakcija iz Beograda na odbijanje sastanka, Stier je izjavio sljedeće: "Kuka se zbog toga što smo odbili taj zahtjev za bilateralni susret, ali o tome su morali razmisliti prije nego što su napadali kardinala Stepinca.”

Nije ni čudo što papa Franjo ne želi posjetiti Hrvatsku

Po ovoj izjavi tadašnjeg ministra vanjskih poslova RH, utjerivanje toga da se o Stepincu smije samo govoriti s najvećim pohvalama i da ga se ne smije napadati je državna politika.

U svakom slučaju, Plenković je danas demonstrirao kako nastavlja u istom stilu. Zato i ne treba čuditi što je papa Franjo otklonio mogućnost da bi uskoro mogao posjetiti Hrvatsku te poručio vjernicima u Hrvatskoj da njeguju strpljenje. Uključujući očito i tematiku Stepinčeve kanonizacije.
 

Pročitajte više