Završilo obilježavanje vukovarske tragedije

POLAGANJEM vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenploče u dvorištu vukovarskog Veleprometa, u kojemu je srpski agresor u rujnu 1991. osnovao sabirni logor kroz koji je nakon pada grada 18. studenoga 1991. prošlo oko 10 tisuća Vukovaraca, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora obilježilo je 14. obljetnicu stradanja branitelja i civila u srpskim logorima.

O zatočeništvu na Veleprometu 1991. svjedočio je bivši zatočenik srpskih koncentracijskih logora Žarko Pavletić, koji je rekao da je tu počinjen najteži zločin u Vukovaru.

Tu oko nas su tri Ovčare. Ovdje su razdvajali roditelje od djece, djecu od majki, žene od muževa, rekao je Pavletić, dodajući da bivši logoraši srpskih koncentracijskih logora 14 godina nakon kalvarije traže istinu i samo istinu.

Prema riječima predsjednika Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijela Rehaka, procjenjuje se da je samo na Veleprometu ubijeno oko 1200 zatočenih branitelja i civila.

"Hrvatska priznaje da je u srpskim koncentracijskim logorima stradalo oko 300 zatočenih branitelja i civila, a mi smatramo da je kroz te logore prošlo oko 10 tisuća zatočenika, od kojih je stradala gotovo trećina", rekao je Rehak.

Misu za poginule i nestale u Domovinskom ratu služio je župnik vukovarske župe Kraljice mučenika vlč. Mato Martinković.

Vukovarci su se danas prisjetili i žrtava iz masovne grobnice na Ovčari.

Unatoč sporazumu, potpisanom dan prije između hrvatske Vlade i bivše JNA, po kojem su ranjenici i civili iz vukovarske bolnice nakon pada grada trebali biti zaštićeni, srpski agresor odveo je iz bolnice 261 ranjenika i civila, od kojih je 200 pogubljeno na Ovčari 20. studenoga 1991. godine, a još se traga za 61 osobom.

U spomen na žrtve vijence su podno spomen-obilježja na Ovčari položila i svijeće zapalila mnogobrojna izaslanstva. Na mjestu masovne grobnice položeno je 200 crvenih ruža. Glumac HNK iz Osijeka Darko Milas pročitao je imena ljudi pobijenih na Ovčari, među kojima je i novinar i ratni izvjestitelj Hrvatskoga radija iz Vukovara Siniša Glavašević.

U spomen na Sinišu Glavaševića prijepodne je u Gradskoj knjižnici u Vukovaru održan utemeljiteljski skup novinarsko-književničkog susreta "Grad - to ste vi", koji će se svakog 20. studenoga održavati u Vukovaru.

Odavanjem počasti žrtvama na Ovčari završilo je obilježavanje 14. obljetnice vukovarskog stradanja u Domovinskom ratu, koje je održano pod geslom "Gdje da tražim sina svoga".

Pročitajte više