Zbog zabrane rada nedjeljom bez posla će ostati 45.000 trgovaca

AKO SE trgovinama zabrani rad nedjeljom bez posla bi moglo ostati oko 45.000 trgovaca, procjenjuju cehovska udruženja struke. Do ove brojke su došli pretpostavkom da će svaka od 45.000 malih trgovina otpustiti po jednog radnika.

Pripremu novog Zakona o trgovini koji će zabranjivati rad nedjeljom potvrdila je pomoćnica ministra gospodarstva Ema Culi, a to je i stav hrvatske Vlade.

Novi zakon o trgovini omogućit će samo minimalne izuzetke od te zabrane, što znači da će moći raditi samo prodajna mjesta koja građane opskrbljuju specifičnim robama ili su važna za "očuvanje kulturne tradicije". Konkretno to znači da će nedjeljom moći raditi primjerice kiosci s novinama, benzinske crpke, cvjećarnice ili prodavaonice svijeća.

Cehovskom udruženju trgovaca posljednjih nekoliko dana se neprestano javljaju mali trgovci s pitanjem hoće li ih država uistinu zatvoriti nedjeljom i s tvrdnjom kako će morati otpustiti barem jednog do dva zaposlenika.

U Ministarstvu gospodarstva, kako saznaje Glas Istre, kažu da ništa nije gotova stvar, već je konačan samo stav Vlade da je nedjelja neradni dan. Mišljenja su da trgovine ne trebaju raditi nedjeljom, osim onih koje "omogućuju normalno funkcioniranje zajednice".

Tko će biti iznimka, odnosno tko će moći raditi nedjeljom, tek treba definirati. Trgovce najviše smeta činjenica da ih se diskriminira, odnosno da će "finese" koje će odrediti Ministarstvo među njima stvoriti konfuziju. Mogu prihvatiti rad nedjeljom samo pod uvjetom da od konkurencije nitko ne radi.

Jadranka Drk, predsjednica Ceha trgovaca Zagreba, upozorava kako novinski kiosci već sada prodaju sve osim kruha, a "ako i njega ponude zamotanog u celofan, onda će zbilja imati sve, dakle i puno veći promet". S druge strane, mali obiteljski dućani morat će se zatvoriti.

Mali trgovci su svjesni da je Vlada odustala od svog lipanjskog prijedloga zakona koji je trebao biti izglasan do kraja jesenskog zasjedanja. Prema tom prijedlogu nedjeljom bi mogli raditi i mali dućani prema unaprijed određenom rasporedu te trgovine na kolodvorima, aerodromima i benzinskim postajama, a u turističkoj sezoni svi.

Uvjereni su kako je Vlada od tog prijedloga odustala zbog zahtjeva Crkve, te zbog toga što bi veliki trgovački lanci opet, kao i 2003. godine, Ustavnom sudu podnijeli tužbu zbog diskriminacije.

Mali trgovci, koji su ionako pod pritiskom velikih u gubitku, su sigurni da će zbog gubitaka sigurno otpuštati zaposlenike. Naime, nedjeljom mali kvartovski dućani imaju zaradu upola veću nego radnim danima.

Pročitajte više