Zbog zločina na Kosovu uhićeno devet pripadnika paravojne skupine Šakali

SRPSKA policija je zbog sumnje da su počinile ratne zločine na Kosovu 1999. godine uhitila devet osoba, pripadnika paravojne skupine Šakali.

Tužiteljstvo za ratne zločine podnijelo je zahtjev Vijeću za ratne zločine Višeg suda u Beogradu za provođenje istrage protiv 26 pripadnika paravojne organizacije Šakali, Teritorijalne obrane i rezervnog sastava policije zbog zločina u selu Ćuška na Kosovu 1999. godine.

Uhićenici su osumnjičeni da su 1999. godine u selu Ćuska nedaleko od Peći na zapadu Kosova ubili 41 osobu kako bi dobili imovinu i širili strah među albanskim civilima da bi oni napustili svoje domove. "Šira akcija tužiteljstva podrazumijeva istragu ubojstava 200 osoba na teritoriju općine Peć", kazao je zamjenik tužitelja za ratne zločine, Bruno Vekarić.

Vođu Šakala Nebojšu Minića su na zahtjev Međunarodnog suda uhitili na području Argentine 2005. godine, a ubrzo nakon toga je preminuo, piše Radiotelevizija Srbije.

Šakale čine kosovski Srbi koji djeluju u okviru srpskih policijskih snaga. Zbog ratnih zločina na Kosovu su u Srbiji do sada osudili pet pripadnika Škorpiona koji su 1999. godine u Podujevu na sjeveru Kosova ubili 14 civila.

Pročitajte više