Željka Antunović: Sanaderova Vlada vodi promašenu gospodarsku politiku

POTPREDSJEDNICA SDP-a i saborska zastupnica Željka Antunović poručila je s današnje konferencije za novinare u Splitu kako Vlada Ive Sanadera vođenjem promašene gospodarske politike te poticanjem i prikrivanjem korupcije vraća Hrvatsku u razdoblje s kraja 90-ih kad je zemljom vladao HDZ provodeći političke procese, nagrađivanjem podobnih i nepotizmom.

Željka Antunović je ustvrdila i kako mjerodavne državne službe, unatoč upornosti SDP-a, još nisu izvijestile javnost kamo je nestalo i na čije račune je otišlo šest milijuna eura iz splitskoga brodogradilišta.

Vladu je optužila i za namještanje natječaja, prozvavši ministra poljoprivrede Petra Čobankovića, a za istaknute dužosnike vladajuće stranke rekla je da se "pod zaštitom državne vlasti bave iznudom novca", navevši slučaj traženja mita za dodjelu radijske koncesije u Karlovcu.

Potpredsjednica SDP-a tvrdi i kako HDZ vara umirovljenike navodnim vraćanjem mirovina, premda ih "ponovno potkrada jer rast mirovina uvelike zaostaje za rastom plaća, pa je jasno odakle se dug vraća".

Istaknuvši kako je HDZ-ova Vlada u dvije godine povećala vanjski dug s 19 na 26 milijardi eura, "a da pritom nije realizirala nijedan kapitalni infrastrukturni projekt", poručila je kako je riječ o presudnoj činjenici koja će se vladajućoj stranci razbiti o glavu.

Saborski zastupnik Marin Jurjević naveo je velik broj primjera iz rebalansa ovogodišnjega proračuna, po kojima je jasno da ova Vlada, navodno pri preraspodjeli viška novca, zakida, u prvom redu, stanovnike priobalja i otoka smanjivanjem umjesto povećanjem stavki, primjerice, za razvoj zdravstva na otocima, poboljšanje infrastrukture, zaštitu mora, sigurnost pomorskog prometa, centre za socijalnu skrb i domove starih i nemoćnih.

Zastupnica Jagoda Martić ustvrdila je, pak, kako HDZ neistinito prikazuje da je izgradio više autocesta nego prijašnje Vlade, podsjetivši da je gradnju autocesta počela i u najvećem dijelu dovršila bivša koalicijska Vlada Ivice Račana.

Pročitajte više