ŽENE U AZIJI PROSVJEDOVALE ZA JEDNAKOST I PROTIV RATA U IRAKU

Tisuće žena u Aziji i na Bliskom istoku prosvjedovale su u subotu, na Međunarodni dan žena, za jednakopravnost spolova, ne zaboravljajući pritom izraziti i svoje protivljenje ratu protiv Iraka.

Prigodni skup organiziran je u afganistanskom glavnom gradu Kabulu. Okupilo se više od 3.000 ljudi, a pismom im se obratio i predsjednik Hamid Karzai zauzevši se za veću slobodu žena nakon desetljeća patnji.

´Žene, tijekom posljednjih 20 godina vi ste propatile više nego bilo tko drugi i zaslužujete da ostvarite svoja prava. Napredak prema civiliziranom društvu bit će nemoguć bez aktivnog sudjelovanja žena´, poručio je Karzai.

Povodom Dana žena u Kabulu je počela s radom i prva radio postaja za žene - Glas afganistanskih žena.

Prosvjedni skup organiziran je i u glavnom gradu Bangladeša Dhaki, zemlji u kojoj svakog tjedna pet žena biva unakaženo kiselinom iako su posljednjih deset godina na vlasti žene - premijerke Khaldea Zia i Cheikh Hasina Wajed.

U Indiji, gdje se svake godine nad ženama iz najnižih kasta počini više od 28.000 zločina, zastupnice iz svih političkih stranaka zauzele su se za prijedlog zakona star sedam godina koji nalaže da trećina mjesta u parlamentu bude rezervirana za žene.

Bolje uvjete rada za žene pred sjedištem vlade u Bangkoku tražilo je tisuću Tajlanđanki.

U Singapuru je jedna militantna skupina organizirala izložbu lutaka iz izloga, domaćica i prostituki kako bi potaknula javnost na ´razmišljanje o načinima za prevladavanje diskriminacije u obitelji, na radnom mjestu, u školama i u društvu´.

Gotovo 5.000 ljudi okupilo se u Seulu tražeći veća prava za žene i ukidanje sustava u kojem samo muškarci mogu biti glave obitelji.

Žene u Jakarti kritizirale su predsjednicu Megawati Sukarnoputri optužujući je da ne pridaje dovoljno pozornosti pravima žena, iako je ona prva žena na čelu jedne muslimanske zemlje.

U Svekineskom narodnom kongresu, koji upravo zasjeda, tek svaki peti zastupnik je žena.

Nezaobilazna tema na brojnim skupovima diljem svijeta, sve izvjesniji rat u Iraku dominirao je osobito na skupovima žena na Bliskom istoku.

Jordanska kraljica Rania pozvala je svijet da misli na iračke i palestinske žene koje pate od posljedica rata i nasilja.

Supruga libanonskog predsjednika Emilea Lahouda Andreea Lahoud uputila je ´poruku solidarnosti ženama u Palestini i Iraku, koje se suočavaju s velikim izazovima´.

U Egiptu, gdje su prosvjedi zabranjeni zbog izvanrednog stanja, 50-ak žena okupilo se pred sjedištem Arapske lige, u središtu Kaira, kako bi izrazile svoje protivljenje ratu u Iraku. ´Arapske žene govore ´ne´ ratu u Iraku´, poručile su.

Povodom Dana žena u Iranu su na sveučilištima i u kulturnim centrima organizirani skupovi i javne tribine.

No to nije spriječilo revolucionarni sud u Teheranu da danas na godinu dana zatvora osudi Narghess Mohammadi, s obrazloženjem da je radila protiv nacionalne sigurnosti pošto je u intervjuima lokalnom tisku i međunarodnim radijskim postajama upozorila da joj je suprug osuđen na zatvor pod optužbom za kovanje urote protiv režima.

Savez iračkih žena organizirao je pak pred sjedištem UN-a u Bagdadu prosvjed protiv američkih prijetnji ratom i nastavka embarga.

Jedna žena iz iračkog Kurdistana, Nazifa Mohamed, danas je okrutno platila pokušaj krijumčarenja nafte iz Iraka u Kurdistan, koji uživa autonomiju od iračkog režima u Bagdadu. Irački vojnici polili su je gorivom koje je pokušavala prokrijumčariti i zapalili.

Službene institucije i ministarstva organizirale su također brojne svečanosti na kojima su dužnosnicama dijeljena odlikovanja.

U Kataru, prvoj monarhiji Zaljeva u kojoj su žene u ožujku 1999. glasale na općinskim izborima, objavljena je ´nacionalna strategija za promicanje prava žena´, program koji obuhvaća socijalna prava, gospodarski i politički život.

U Izraelu pak nije organiziran nijedan skup budući da je subota tradicionalni židovski dan odmora.

Pročitajte više