ZET uvodi veliku promjenu za vrijeme Adventa, ovo će vam se svidjeti

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

ZET je objavio plan za Advent. Najvažnija stvar je da se vikendom karte neće plaćati, odnosno nitko na području I. tarifne zone neće trebati plaćati karte.

"Grad Zagreb već tri godine za redom nosi titulu najbolje europske adventske destinacije, a raznolik i bogat program događanja i ove će godine privući Zagrepčane i brojne goste grada, a Zagrebački električni tramvaj već tradicionalno participira u bogatom programu Adventa u Zagrebu.

Kako bi se osigurao pravi doživljaj zimske bajke, svakog vikenda tijekom Adventa u Zagrebu, od 1. prosinca pa sve do nedjelje, 6. siječnja 2019., Zagrebački električni tramvaj besplatno će prevoziti putnike.

Javni gradski prijevoz tramvajima i autobusima bit će besplatan na području grada Zagreba, odnosno na području I. tarifne zone, i to petkom od 12 sati pa sve do nedjelje u ponoć", objavili su iz ZET-a.

Dječji program

Nadalje, najavljuju još toga.

"U promet će se uključiti Veseli božićni tramvaj koji će polaziti s ugla Praške i Trga bana Josipa Jelačića i voziti užim gradskim središtem. Jedinstvena je to priredba koja uključuje vožnju turističkim tramvajem iz 1924. godine u trajanju od pola sata, uz prigodan program i igrokaz Djeda Božićnjaka i vilenjaka, a osigurana je i podjela poklona našim najmlađim sugrađanima i posjetiteljima. Cijena karte iznosi 25 kuna.

Ponuda Zagrebačkog električnog tramvaja bit će ove godine i dodatno obogaćena  turističkim, ekološki prihvatljivim vožnjama i to specijaliziranim elektro vozilima. Vozila će iz Kurelčeve ulice voziti kružnom trasom koja obuhvaća najljepše dijelove središta Zagreba, Lenucijevu potkovu, odnosno relaciju preko Zrinjevca pa sve do Glavnog kolodvora. Cijena vožnje iznosi 20 kuna.

Za najmlađe, subotom i nedjeljom, od 10 do 16:40 sati, u prometu će biti prigodno ukrašen turistički vlakić. Početno stajalište vlakića bit će na Trgu hrvatskih velikana, a prijevoz je besplatan.

Zbog očekivano velike posjećenosti, prepoznatljivi simbol grada, zagrebačka Uspinjača, povezivat će Donji Grad s Gornjim, svakodnevno do ponoći", piše ZET.

Prijevoz do Kolindine vile

I ove godine će biti otvorena Vila Prekrižje, a ZET će voziti tamo.

"I ove godine svoja vrata će za posjetitelje tijekom Adventa otvoriti i Vila Prekrižje, koja se danas koristi za protokolarne potrebe i raznovrsne radne aktivnosti Ureda predsjednice RH. ZET će uspostaviti izvanrednu autobusnu liniju koja će prometovati trasom Kaptol - Cmrok - Gornje Prekrižje, petkom i subotom od 15.25 do 20:40 sati s polascima svakih 20 minuta, bez usputnih zaustavljanja. Zbog uspostave izvanredne linije, od 1. do 22. prosinca bit će izmijenjen vozni red autobusne linije 101 (Britanski trg - Gornje Prekrižje).

Za sugrađane koji žele osjetiti ugođaj Adventa u Mariji Bistrici, hrvatskom nacionalnom svetištu, bit će organiziran prijevoz autobusima u subotu i nedjelju, 22. i 23. prosinca. Polazak će biti u 9 sati ispred Glavnog kolodvora u Zagrebu, a povratak iz Marije Bistrice u 16 sati.

Zbog brojnih događanja, dolazi do izmjena u prometu. Primjerice, od subote, 1. prosinca, do nedjelje, 6. siječnja, tramvajski promet između Trga bana Josipa Jelačića i Glavnog kolodvora bit će obustavljen petkom, subotom i nedjeljom od 18 do 23 sata. Tramvajske linije 6 i 13 prometovat će izmijenjenim trasama:

Linija 6: Črnomerec - Trg bana Josipa Jelačića - Jurišićeva - Trg žrtava fašizma - Ulica kneza Mislava - Autobusni kolodvor - Sopot;

Linija 13: Kvaternikov trg - Trg žrtava fašizma - Račkoga - Trg bana J. Jelačića - Savska cesta - Ulica grada Vukovara - Žitnjak.

Također, dolazi do izmjene na autobusnoj liniji 150 (Tuškanac garaža - Gornji grad - Trg bana Josipa Jelačića) koja će svakodnevno u navedenom razdoblju biti skraćena poslije 17 sati te će prometovati na relaciji Tuškanac garaža - Gornji grad - Ilirski trg", priopćio je ZET.

Pročitajte više