Žganjer: USKOK će podnijeti žalbu na odluku Izvanraspravnog vijeća

RAVNATELJ Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Željko Žganjer izjavio je danas kako će podnijeti žalbu Vrhovnom sudu na odluku Izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda koje je odbilo zahtjev za provođenjem istrage protiv Darinka Bage i Mate Granića, osumnjičenih za primanje odnosno pomaganje u primanju mita.

"USKOK poštuje odluku Suda, no svakako ćemo iskoristiti svoje pravo na žalbu", izjavio je Žganjer poslijepodne za Hinu.

"To je sve što vam o tome mogu reči", kazao je Žganjer, ne želeći odgovoriti na čemu će se temeljiti žalba Vrhovnom sudu.

Komentirajući izjave odvjetnika koji su već nakon izlaska Bage i Granića iz pritvora ustvrdili da bi nakon ovog "fijaska" ravnatelj USKOK-a trebao dati ostavku, kao i slične napise u medijima, Žganjer je rekao da to ne namjerava učiniti.

"Nije mi ni na kraj pameti podnijeti ostavku", ustvrdio je Žganjer u kratkom telefonskom razgovoru.

Izvanraspravno vijeće prihvatilo je danas razloge prekjučerašnjeg neslaganja istražnog suca Krešimira Devčića s USKOK-ovim zahtjevom da se protiv Granića i Bage pokrene istraga zbog primanja, odnosno pomaganja u primanju mita pri prodaji dionica tvrtke Končar. Devčić i vijeće zaključili su da USKOK-ovi dokazi "ne upućuju na siguran zaključak o postojanju osnovane sumnje" da su Granić i Bago počinili kaznena djela.

Dugogodišnji ministar vanjskih poslova, predsjednički kandidat na zadnjim izborima i počasni predsjednik stranke Demokratski centar (DC) Mate Granić i predsjednik Uprave tvrtke Končar i njegov šogor Darinko Bago bili su u pritvoru od petka zbog sumnje za umiješanost u korupcijski skandal. Nakon Devčićeve odluke da ne prihvati zahtjev za istragom obojica su puštena na slobodu.

Bago je izašao iz zagrebačkog Okružnog zatvora u Remetincu, a Granić iz zatvorske bolnice u koju je smješten jer mu je pozlilo, gotovo u isto vrijeme kad je istražni sudac donio odluku da ga se pusti na slobodu.

Nakon izlaska iz zatvorske bolnice Granić je u predinfarktnom stanju primljen u Kliniku za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb, gdje je podvrgnut hitnom operativnom zahvatu dilatacije (proširenja) krvnih žila. Kako se danas doznaje u bolnici, Granić se oporavlja i njegovo stanje liječnici ocjenjuju zadovoljavajućim.

Pročitajte više