Zlato Sarajevo Film Festivalu

KAKO  bi podržao jedan od najznačajnijih međunarodnih filmskih festivala u regiji Sarajevo Film Festival koji ima za cilj promovirati regionalne kinematografe i autore, Mercator je prihvatio zlatno sponzorstvo ovogodišnjeg festivala, dvanaestog po redu.

Ugovor o suradnji potpisali su u Sarajevu Mateja Jesenek, članica uprave Poslovnog Sistema Mercator d.d. Ljubljana, te Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo film festivala.

U konkurenciji od ukupno devet odabranih filmova ove godine čak sedam autora su debitanti: Antonio Nuić s filmom "Sve džaba", Corneli Poromboi "12:08 istočno od Bukurešta", Andrea Štaka s filmom "Gospođica", Péter Mészáros "Kiterom", Faruk Lončarević "Mama i tata", Jasmin Duraković "Nafakom", Miroslav Momčilović "Sedam i po", dok je rumunjskom autoru Radu Munteana film "Papir će biti plav" tek drugi igrani film, a jedini autor sa više od dva igrana filma je Branko Schmidt s filmom "Put lubenica".

Direktor festivala Mirsad Purivarta istaknu je prilikom potpisivanja ugovora da je suradnja SFF i Mercatora više od sponzorstva s obzirom da je postignut dogovor o korištenju sportske dvorane Dobrinja, koju je Mercator poklonio općini Novi Grad, kao i još jedne lokacije za emitiranje Programa na Sarajevo Film Festivalu. 

Pročitajte više