Migrantski logor u Calaisu, kojeg nazivaju "Džungla", bit će potpuno razrušen do kraja godine

Foto: FAH

FRANCUSKI predsjednik François Hollande rekao je u ponedjeljak da će migrantski logor u Calaisu, zloglasna "Džungla", biti srušen do kraja godine, a tražitelji azila bit će razmješteni širom zemlje.

"Došao sam u Calais da bih potvrdio odluku koju sam donio s vladom... da će logor definitivno, posve i brzo biti srušen, a to znači do kraja godine", rekao je Hollande u povodu svojeg prvog posjeta Calaisu u svojstvu predsjednika.

Hollande je pozvao britanske vlasti da pomognu u pružanju pomoći migrantima, većina kojih se očajnički želi domoći Velike Britanije.

U "džungli" preko 7000 migranata

"Odlučan sam da britanske vlasti odigraju svoju ulogu u humanitarnom naporu koji Francuska poduzima" u Calaisu, rekao je.

U Džungli trenutačno boravi između 7000 i 10.000 migranata. Mnogi od njih pokušavaju se ilegalno, u kamionima, prebaciti preko La Manchea.

Hollande se u Calaisu sastao s predstavnicima policije, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i poslovnog sektora, ali sam logor nije posjetio.

Vlada najavljuje da će migranti, većinom iz Sudana i Afganistana, biti prebačeni u 164 prihvatna centra širom zemlje "prije zime", što je izazvalo velik otpor tamošnjih stanovnika.

Pročitajte više