Znanstvenici genetski izmijenili imunološki sustav 3 pacijenta oboljela od raka

Ilustracija: EPA

AMERIČKI znanstvenici uspjeli su prvi put bez izazivanja nuspojava genetski izmijeniti imunološki sustav tri pacijenta oboljela od raka uz pomoć CRISPR-a, novog alata koji uvodi revoluciju u biomedicinska istraživanja.

Nestrpljivo iščekivani rezultati prve faze kliničkog istraživanja objavljeni su u četvrtak u časopisu Science.

Predstavljaju novi iskorak koji još ne dokazuje da se CRISPR (sljedovi DNK) može koristiti za borbu protiv raka.

Pomoću virusa naoružali T-stanice

Jedan od pacijenata u međuvremenu je preminuo, a kod dvoje je došlo do pogoršanja bolesti, no istraživanje je pokazalo da je tehnika neškodljiva.

Znanstvenici sa Sveučilišta Pennsylvania (UPenn) izdvojili su T-stanice iz krvi pacijenata i pomoću CRISPR-a uklonili gene iz stanica koji bi mogli ometati sposobnost imunološkog sustava da se bori protiv raka.

Potom su pomoću virusa naoružali T-stanice za napad na bjelančevinu uobičajenu na stanicama raka, poznatu kao NY-ESO-1, i potom vratili stanice u pacijente.

Do sada nisu postignuti veliki klinički rezultati

Voditelj istraživanja Edward Stadtmauer kazao je za AFP da liječenje T-stanicama koje koristi pacijentov imunološki sustav za uništavanje raka predstavlja prekretnicu u proteklom desetljeću, no dodao je da čak i s tom tehnologijom ima mnogo pacijenata koji ne reagiraju.

Ideja je u ovom istraživanju kombinirati dva nova pristupa da se još više osnaži T-stanice.

Do sada nisu postignuti veliki klinički rezultati, no on ocjenjuje da je važnost ove studije u tome što je uspješno proveden taj vrlo komplicirani postupak.

Pročitajte više