Znanstvenici koji su klonirali Dolly žele klonirati i ljudske embrije

ZNANSTVENICI koji su klonirali Dolly namjeravaju istim postupkom klonirati ljudske embrije radi proučavanja bolesti motoričkih neurona.

Wilmut i njegovi suradnici prva su skupina znanstvenika koja je zatražila dozvolu za terapeutsko kloniranje koje je u Ujedinjenom Kraljevstvu zakonom dopušteno od 2001.

Premda profesor Ian Wilmut ističe da on i njegovi suradnici ne žele stvarati kloniranu djecu te da će svi embriji biti uništeni u najranijoj razvojnoj fazi, njegov će zahtjev sigurno izazvati brojne kritike.

"Budući da u tako ranoj razvojnoj fazi embriji još nemaju razvijenu svijest, ključnu ljudsku osobinu, mislim da bi bilo nemoralno propustiti priliku za proučavanje bolesti", rekao je Wilmut za BBC.

Bolest motoričkih neurona izaziva odumiranje stanica u mozgu i leđnoj moždini koje kontroliraju kretanje. Polovica osoba oboljelih od te bolesti umire u roku od 14 mjeseci nakon dijagnoze.

Wilmut i njegovi suradnici žele otkriti što se događa sa živčanim stanicama pacijenata oboljelih od bolesti motoričkih neurona, a da bi to postigli, namjeravaju uzeti DNK s kože ili iz krvi oboljele osobe i usaditi je u ljudsko jajašce iz kojega je uklonjen genetički materijal.

Znanstvenici će ukloniti iz embrija u najranijoj razvojnoj fazi stanice koje žele proučavati, a zatim će uništiti embrij.

Pokaže li se uspješnim, ovaj će se postupak, kako je rekao Wilmut, moći primijeniti i za proučavanje niza drugih neuroloških i genetskih poremećaja.

(Hina) xdgk ydgk

Pročitajte više