Otkrivena anomalija u gravitaciji svemira. Što to znači za Einsteinovu teoriju?

Foto: Wikipedia/Hubble Space Telescope

Tijekom posljednjih 100 godina se pokazalo da je najpoznatija teorija Alberta Einsteina –  opća teorija relativnosti – praktički neprobojna te da se s pomoću nje može predvidjeti izuzetno puno stvari; od crnih rupa do funkcioniranja GPS-a. No, s razvojem tehnologije znanstvenici su uspjeli sagledati nevjerojatne detalje svemira i unutar tamnog kozmosa uočiti fenomene koji se ne mogu u potpunosti objasniti Einsteinovom teorijom.

Prema općoj teoriji relativnosti, gravitaciju uzrokuje zakrivljenost prostor-vremena. No ako to primijenimo na ogromne svemirske razmjere poput jata galaksija koja se protežu na milijarde svjetlosnih godina, izgleda da nailazimo na problem. "Kao da gravitacija više ne odgovara savršeno Einsteinovoj teoriji", rekao je fizičar Robin Wen koji je zajedno sa stručnjacima sa sveučilišta British Columbia u Kanadi istraživao takozvani "kozmički kvar". 

Misterij Hubbleove tenzije

Njihovi nalazi ukazuju na to da gravitacija postaje oko 1% slabija na vrlo velikim razinama. Kada bi gravitacija bila u potpunosti u skladu s Einsteinovom teorijom, onda ova razlika od 1% ne bi trebala postojati, piše Business Insider

Naravno, to ne znači da je ova teorija pobijena ili da će se od nje odustati; ona i dalje savršeno funkcionira za objašnjenje gravitacije na manjim razmjerima. Dapače, ovaj novi uvid bi nam mogao pomoći pri razumijevanju nekih drugih zbunjujućih aspekata u svemiru – poput različitih mjerenja istog fenomena. 

Primjer toga je Hubbleova tenzija, problem koji godinama zbunjuje astronome. Prema standardnom modelu, brzina širenja svemira trebala bi biti svugdje ista. Međutim promatranja obližnjeg svemira sugeriraju da je stopa širenja tamo brža. 

"Čini se kao da se svemir širi brže u našoj blizini, do udaljenosti od oko tri milijarde svjetlosnih godina, nego u cijelosti. To ne bi trebalo biti tako", kazao je Pavel Kroupa s Helmholtz Instituta za radijacijsku i nuklearnu fiziku na Sveučilištu Bonn. 

Mogućnost statističke pogreške

Kozmička greška bi mogla ponuditi rješenje za ovaj problem. "Gravitacija slabija za 1% mogla bi smanjiti Hubbleovu tenziju i približiti stopu širenja svemira lokalnijim mjerenjima kozmosa", rekao je astrofizičar Niayesh Afshordi sa Sveučilištu Waterloo u Kanadi. 

Treba napomenuti da još uvijek postoji mogućnost da je kozmički kvar rezultat statističke pogreške. "S pomoću podataka koje ćemo skupiti u sljedećih desetak godina trebali bismo vidjeti radi li se o stvarnom otkriću ili statističkoj pogrešci", rekao je Wen. 

Istraživanje naziva "A cosmic glitch in gravity" objavljeno je u časopisu Journal of Cosmology and Astroparticle. 

Pročitajte više