Župan Peronja: Odlagalište Donja gora zatvorit će se za 13 mjeseci

Splitskodalmatinski župan Kruno Peronja na danas održanoj sjednici županijskog Poglavarstva rekao je da će se odlagalište otpada Donja gora zatvoriti za 13 mjeseci kada će biti otvoren Centar za gospodarenje otpadom Splitskodalmatinske županije na području Lećevice u splitskoj zagori.

Pročelnik Odjela za komunalne poslove županije Tomislav Mihotić istaknuo je da će se izgradnjom tog županijskog centra za gospodarenje otpadom zatvoriti svih 17 poluilegalnih velikih i nekoliko desetaka potpuno divljih manjih deponija u županiji. Mihotić je naglasio da niti jedno odlagalište koje sada postoji u županiji nema potrebna odobrenja za rad. Odlagališta su stvarni izvor zaraze i razlog stalnih prosvjeda stanovništva, kazao je Mihotić, naglasivši da će Županija osnovati javnu ustanovu za realizaciju projekta jedinstvenog Centra za gospodarenje otpadom i ponuditi svim gradovima i općinama u županiji, te državi osnivački udjel u toj ustanovi. Mihotić je dodao da je najveći problem otpad od životinjskih ostataka jer sustav za njegovo zbrinjavanje uopće ne funkcionira. Država, naime, nije odredila koncesionara koji bi bio ovlašten za konačno zbrinjavanje tog otpada.

U Županiji splitsko-dalmatinskoj godišnje se stvara oko 2,5 tona životinjskog otpada, a ne postoji niti jedno sabiralište životinjskih ostataka, pa vlasnici klaonica i farmi otpad istovaruju u vrtače, jame, zapravo gdje stignu.

O radu županijskog Zavoda za bolesti ovisnosti članove Poglavarstva izvijestila je ravnateljica Anita Čudina, istaknuvši da je Zavod prošle godine registrirao 105 novih ovisnika o teškim drogama, od kojih je 85 muškaraca i 20 žena. Najstariji novoregistrirani ovisnik u Splitsko-dalmatinskoj županiji ima 55 godina.

(Hina) xmerc yvkn

Pročitajte više