Županija će na svaki način zaštititi ratare koji moraju uništititi usjeve pod GMO kukuruzom

KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKI župan Josip Friščić izjavio je danas da će ta županija na svaki način zaštititi ratare na svome području koji moraju zaorati usjeve pod GMO kukuruzom, "jer oni za to nisu krivi".

"Odgovorna je država i njezine službe koje su propustile uvoz i distribuciju sjemena onečišćena GMO primjesama, a na što su pojedini stručnjaci upozoravali još u veljači, daleko prije sjetve kukuruza", rekao je Friščić za Hinu, podsjetivši da je ta županija među prvima u Hrvatskoj zabranila sjetvu GMO usjeva.

Osim već ustanovljenih površina pod GMO kukuruzom istražujemo i druge predjele gdje je tvrtka Pioneer možda zasadila pokusne parcele, kako je to uobičajila, a pozivamo da se jave i svi drugi poljodjelci koji sumnjaju da su možda zasijali genetski preinačeni kukuruz, rekao je župan. Obećao je da će im pružiti sva jamstva da ostvare pravičnu odštetu, ne samo za količine kukuruza koje moraju uništiti, nego i za neostvarenu dobit jer uglavnom se radi o stočarima kojima kukuruz treba za proizvodnju mesa i mlijeka.

Napomenuo je da su mu se javili i odvjetnici koji nude pravnu zaštitu oštećenim poljodjelcima.

Pročitajte više