ŽUPANIJSKA SMOTRA DRAMSKOG AMATERIZMA U VINKOVCIMA

Vinkovci će 26. i 27. ožujka biti domaćin prve Županijske smotre dramskog amaterizma, u okviru koje će se prigodno obilježiti 27. ožujka Svjetski dan kazališta, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Zajednice kulturnoumjetničkih djelatnosti (ZAKUD) Vukovarskosrijemske županije Stjepan Đurković. L

Riječ je o oživljavanju nekadašnjih dramskih susreta koji su se, u organizaciji ZAKUD-a, do 1991. godine unatrag 17 godina održavali u Retkovcima nedaleko od Vinkovaca, objasnio je Đurković, dodajući kako namjeravaju već iduće godine vratiti dramske susrete Retkovcima, a ta bi se manifestacija održavala u siječnju i bila bi selekcijska za županijsku smotru, koja bi se tradicionalno održavala u ožujku. Po njegovim riječima, ZAKUD već nekoliko godina pokušava animirati voditelje KUD-ova s područja Županije da u svojim mjestima ponovno aktiviraju rad nekada vrlo razvijenih amaterskih dramskih sekcija, a ove se godine u tome konačno uspjelo.

"Smotra dramskog amaterizma, čiji je izbornik urednik Dramskog programa Hrvatskog radija Darko Kralić, osmišljena je po naputku Hrvatskog sabora kulture, a najbolje ocijenjena predstava s tog i budućih manifestacija predstavljat će Županiju na državnoj smotri dramskog amaterizma, koja će se ove godine održati na Visu i u Karlovcu tijekom svibnja", rekao je Ivica Zupković, ravnatelj vinkovačkog Gradskog kazališta "Joza Ivakić". Istaknuo je kako je za Vinkovce važna činjenica da su, osim Festivala glumca, dobili još jednu kazališnu manifestaciju.

Na Prvoj županijskog smotri dramskog amaterizma bit će izvedene tri predstave. U petak će se publici u vinkovačkom kazalištu predstaviti Dramska sekcija KUD-a Sloga iz Retkovaca s predstavom "Pljusak" Petra Petrovića-Pecija, u režiji Nevenke Petrović, te glumci amateri Matice slovačke iz Iloka, koji će izvesti dramu Frane Urbaneka "Sablast" u režiji Vladka Miksada. U subotu će Dramska radionica vinkovačkog Gradskog kazališta izvesti predstavu "Ne motaj se okolo gola golcata" Georgesa Feydeaua, u režiji Andrijane Raguž.

(Hina) xždra ydd

Pročitajte više