Zurovec napustio Daliju Orešković i Marijanu Puljak

Foto: Željko Lukunić/Pixsell

DARIO Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje, koji je u sklopu koalicije Pametno/Fokus/Stranka s Imenom i Prezimenom, zajedno s Marijanom Puljak iz stranke Pametno i Dalijom Orešković iz Stranke s Imenom i Prezimenom, osvojio saborski mandat, već se prvog dana razišao s njima.

Zurovec iz stranke Fokus za Index je potvrdio da nije htio s njima oformiti zajednički klub zastupnika u saboru jer želi ostati u centru.

"Fokus je oporbena stranka, jednako kao i partneri s kojima smo zajednički izašli na izbore, no za daljnje političko djelovanje mi želimo ostati u centru. Između tehničkih prednosti koje donosi klub i dosljednosti u zagovaranju politika izabrali smo ovo drugo. Smatram da se i bez kluba mogu jasno zalagati za, prije svega, porezno i regulatorno rasterećenje, efikasnost i transparentnost te jačanje gospodarstva. Evo, već ste dosad na primjeru Svete Nedelje mogli vidjeti da smo u svemu ovome konkretni, brzi i odlučni. Usput rečeno, i tamo smo na kontra strani od HDZ-a", rekao je za Index Dario Zurovec.

Dalje nije htio komentirati ovo razilaženje.

Orešković i Puljak osnovale klub s Mrak Taritaš

Orešković i Puljak su tako ostale bez kluba koji u saboru omogućuje šire područje djelovanja, ali im se potom pridružila čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, koja je jedina iz te stranke ušla u sabor, a za Hinu je kazala da je imala ponude iz nekoliko klubova, ali nije htjela naprečac odlučivati.

"Bila sam spremna raditi i izvan kluba dok ne vidim kako će se stvari razvijati, zvali su me i iz SDP-a, ali ja nisam socijaldemokrat, nego pripadam centru. Zvala me Puljak, razgovarale smo i dogovorile se oko kluba", pojasnila je.

Predsjednica tog kluba tri centrističke stranke bit će Marijana Puljak koja je novinarima popodne kratko poručila: "Formirali smo klub s GLAS-om. Fokus je dobrodošao, može se pridružiti i kasnije."

Inače, kako se neslužbeno doznaje, predizborni trojac razišao se zbog "tri jaka ega i međusobnih razlika". Može se čuti da je Zurovca, gradonačelnika Svete Nedelje, navodno pokušao vrbovati HDZ, jer je on i ranije bio u toj stranci. U HDZ je ušao s 18 godina, a tu je stranku napustio 2015. godine u vrijeme Tomislava Karamarka.

Pročitajte više