Žuti prsluci prosvjeduju 19. vikend, očekuje se konačni obračun s policijom

Foto: EPA

KONAČNI obračun između policije i prosvjednika očekuje se danas u Francuskoj, a pristaše pokreta Žutih prsluka pozivaju na prosvjede dok se vlada premijera Emmanuela Macrona priprema za suzbijanje nasilnih prosvjeda nakon prošlotjednih nemira.  

Vlasti su zabranile prosvjede na pariškom Champs-Elyseesu i okolici, poprištu nasilja i pljački prošloga tjedna, kao i u ključnim gradskim područjima Toulousea, Marseillea i Nice.

Vlada, koja je rekla da će ovaj tjedan biti odlučujući, naredila je policiji da onemogući svaki skup na zabranjenim područjima.

19. vikend prosvjeda

Ministri su pojačali retoriku, opetovano nazivajući one koje su sudjelovali u prosvjedima na Champs-Elyseesu "izgrednicima", a ne prosvjednicima.

Vojska je pozvana da čuva vladine zgrade kako bi policija i sigurnosne snage bile slobodne za suzbijanje nereda, a oporba je tu mjeru osudila kao opasnu.

Ovo će biti 19. vikend prosvjeda Žutih prsluka koji je bio uglavnom miroljubiv u manjim gradovima, no u više navrata je prerastao u sukobe sa sigurnosnim snagama u Parizu i drugim gradovima.

Pročitajte više