Žužul: Cijela regija bi mogla loše reagirati ako Hrvatsku odbiju EU i NATO

CIJELA regija bi mogla negativno reagirati u slučaju da se Hrvatskoj eventualno odbije ulazak u EU i NATO, rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul u intervjuu za The Washington Times objavljenom u četvrtak.

"Strahujem da bi (odbijanje) moglo biti veoma opasno, ne samo za Hrvatsku, nego i za cijelu regiju", rekao je Žužul. "Bio bi to način da se uništi vizija puta prema naprijed za zemlje poput SCG i BiH", rekao je on. "Signal da smo dobrodošli u EU, s druge strane, mislim da bi bio presudan za stabilnost cijele regije".

Washington Times navodi da Hrvatska u posljednjih nekoliko mjeseci snažno lobira kako bi postala službeni kandidat za članstvo u EU na sljedećem summitu u lipnju, što bi vodilo punopravnom članstvu možda za tri godine. List piše da su glavni izazovi za hrvatsku kandidaturu gospodarske reforme, odnos prema Srbima i drugim nacionalnim manjinama te suradnja s Haškim sudom.

Žužul je rekao, navodi list, da nova hrvatska Vlada nastoji depolitizirati pitanje ratnih zločina ostavljajući pravosuđu i policiji da koordiniraju konkretnu politiku prema Haškom sudu.

Ministar Žužul je u intervjuu izrazio uvjerenje da Srpska radikalna stranka neće biti pozvana u tamošnju koalicijsku vladu, ali i dodao da razmjerna većina koju je osvojila na nedavnim parlamentarnim izborima u Srbiji ipak zabrinjava. "Morate se brinuti kada velika stranka u susjednoj zemlji svojata polovicu vašega teritorija", rekao je on.

Žužul je kazao kako je Hrvatska mala zemlja, ali da će biti pouzdan saveznik Sjedinjenih Država u regiji, te da može pomoći da se premoste nedavne napetosti između EU i Sjedinjenih Država oko rata u Iraku. "Mi se želimo pridružiti Europi, ali se također osjećamo vrlo dobro sa Sjedinjenim Državama. Nikada nismo prihvatili ideju da se mora birati između tih dviju strana", rekao je Žužul u interviewu za The Washington Times.

Pročitajte više